VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vopak blijft ook bij aantrekken economie vol vertrouwen

Ondanks of juist door de economische crisis is het afgelopen jaar voor Vopak gunstig geweest. Omdat er minder vraag was naar olie en chemicaliën ontstond er een onbalans in de markt. De productie van deze basisgrondstoffen kan maar niet zomaar worden stopgezet, dus neemt de vraag naar opslag toe.

Wanneer de economie weer aantrekt, achtereenvolgens in Azië, dan in de US en tenslotte in Europa, zou je kunnen verwachten dat de tanks van Vopak, over het afgelopen jaar voor 95% gevuld, weer leeg raken en daarmee de verdiensten afnemen.

De ondernemingsleiding van Vopak daarentegen is vol vertrouwen. Voor 2010 wordt meer dan 560 miljoen euro winst verwacht, tot 2012 een verdere stijging tot 625-700 miljoen euro.

Groei en investering
Topman John Paul Broeders, door de beleggers uitgeroepen tot topman van het jaar, heeft voor zijn optimisme een geloofwaardige verklaring.

In de crisis hebben veel chemische bedrijven in hun kosten gesneden en de op mondiaal niveau minst rendabele fabrieken gesloten en geconcentreerd op slechts enkele locaties. Dat brengt meer transport en dus meer opslag.

In de olie-industrie wordt meer en gedifferentieerder geraffineerd op de plaats van bestemming in plaats van de plaats van winning.

Derde fenomeen is de vervanging van minerale grondstoffen door bio-producten. Tenslotte is marktleider Vopak zich aan het opwerpen als onmisbaar specialist op de vloeibare aardgasmarkt. Er wordt in de komende jaren fors capaciteit bijgebouwd, 534 miljoen euro, en ondanks een groot eigen vermogen ( 1332, 8 mln euro) en een grote cash-flow(453,6) ook veel geleend (373,3, van de 2 miljard euro leningfaciliteit is er maar éën gebruikt).

Risico's
Als topman Broeders al ergens van wakker ligt dan is dat de veiligheid en de discipline van de werknemers. Juist door het wereldwijde netwerken de daaraan gebonden klanten kan hij zich nergens fouten, laat staan ongelukken, lekkages en calamiteiten permitteren.

In dit verband wordt veel geïnvesteerd in automatisering en ICT, ter vervanging van tot voor kort ,zelfs in de US , handmatige vul- en overslag operaties.

Beloning
De uitstekende resultaten vertalen zich ook in de bonussen van bestuur en de leidinggevenden daaronder. Vopak hanteert sinds kort een nieuwe systematiek, die gebaseerd is op de brutowinst na aftrek van kosten (EBITDA) en aandeelhouderswaarde/dividend.

De nieuwe systematiek zorgt ervoor dat bonussen tot boven 100% van het vaste salaris uitkomen. Iets teveel van het goede voor een bedrijf dat zijn aandeelhouders maar 25- 40 procent van de netto opbrengst als dividend uitkeert.