VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMG tuigt nieuwe beschermingswal op

AMG verruilt de ene beschermingsconstructie voor de andere. De producent van onder andere bijzondere metalen wil nu preferente aandelen uitgeven. Zo denkt topman Schimmelbusch de macht te houden binnen het concern.

Deze prefconstructie moet op korte termijn de plaats innemen van het 26,6 procent belang van grootaandeelhouder Safeguard.

Dit bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van AMG.

Een vrees voor activistische aandeelhouders staat aan de basis van deze actie. AMG wil geen toestanden zoals bij ABN Amro, aldus topman Heinz Schimmelbusch ten overstaan van beleggers. Hij doelde op de rol van een TCI, dat met één procent van de aandelen de strategie van ABN Amro wist te sturen.

Schimmelbusch regeert
Safeguard is grootaandeelhouder bij AMG en staat onder leiding van Schimmelbusch zelf. Bij de beursgang van AMG in Amsterdam incasseerde het bedrijf 130 miljoen euro maar hield een aanzienlijk belang in AMG achter de hand..

Safeguard heeft recent aangegeven haar aandelenbelang te willen afbouwen. Bij AMG's oprichting is vastgelegd dat Safeguard haar 26,6 procent belang voor een periode van tien jaar zou aanhouden.

Deze periode nadert nu haar einde waardoor vanaf september 2010 een deel van Safeguard's aandelen naar andere partijen overgaat.

Een en ander wil niet zeggen dat Schimmelbusch zijn macht en zeggenschap wil delen. Vandaar de preferente aandelen.

De Oostenrijkse bestuursvoorzitter liet beleggers weten dat de preferente aandelen kunnen worden uitgegeven "in verschillende situaties waar het belang van AMG op het spel staat, waaronder in ieder geval een openbaar bod."

Probleemdochter Timinco
De merkwaardige paso doble van Schimmelbusch beperkt zich niet tot AMG en grootaandeelhouder Safe Guard. De temperamentvolle Oostenrijker is ook nog eens bestuursvoorzitter van Timinco, een Canadese deelneming van AMG. Per eind 2009 is Timinco geen dochteronderneming meer maar wordt boekhoudkundig zo wel behandeld.

Een onderneming overigens die in de problemen zit. Timinco is producent van silicium, een grondstof voor de productie van zonnecellen. De dramatische resultaten van Timinco heeft er in 2009 al voor gezorgd dat AMG een verlies heeft genomen op het belang in zijn dochter van 27,5 miljoen dollar.

Over de resultaten van Timinco is verder weinig na te lezen in het jaarverslag van AMG over 2009. Het belang van het Amsterdamse beursfonds in zijn voormalige dochter is afgenomen tot minder dan 50 procent en wordt daarom niet geconsolideerd in de resultaten van AMG.

Resultaten
Niet alleen Timinco heeft het zwaar, ook AMG heeft een moeilijk 2009 achter de rug. De belangrijkste markten lucht- en ruimtevaart, energie, infrastructuur, chemie en gespecialiseerde metalen krompen dramatisch als gevolg van de economische malaise.

Over het hele jaar resulteerde dit in een omzet van 867,5 miljoen dollar, waar in 2008 nog bijna 1,3 miljard dollar werd omgezet. Het nettoverlies kwam uit op 75,6 miljoen dollar, tegen een winst van 14,5 miljoen dollar in 2008.

De financiering van AMG is volgens Schimmelbusch ondanks vijf kwartalen negatieve resultaten in 2008 en 2009 nog op orde.

Er is flink gesneden in de kosten, enkele bezittingen zijn verkocht en noodzakelijke verliezen genomen. AMG verwacht dat 2010 een overgangsjaar wordt. "Pas in de tweede helft van 2010 zal er verbetering optreden", aldus Schimmelbusch. Dividend zit er voorlopig in ieder geval niet in.