VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De week van de lichte kater

Een week die begon met opluchting eindigde toch weer in mineur. Koersherstel was er deze week. Maar beleggers eindigden nog steeds somber na de peilloze zwaarmoedigheid een week terug.

De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten door aanhoudende onzekerheid over het financiële steunpakket van de EU en het IMF en veel speculatie op de financiële markten. De AEX-index sloot 3,1% lager op 327,24 punten

Na de eerste opluchting slaat de onzekerheid over de houdbaarheid van het financiële pakket voor Zuid-Europese landen weer toe. Wellicht omdat aan de harde maatregelen vastzitten voor de noodlijdende landen. Er is twijfel of dit wel is op te brengen. In ieder geval zal pril economisch herstel in de betreffende landen flink worden geremd.

Behalve de dalende koersen is de zakkende euro het beste bewijs van de nieuwe twijfels. De Europese munt maakte vrijdag een duikeling tot onder de $1,24. Sinds de val van Lehman Brothers (september 2008) heeft de euro niet meer zo laag gestaan. Niet echt een blijk van vertrouwen.

Behalve onzekerheid is ook het zelfvertrouwen van beleggers kwetsbaar. Na de koersstijgingen eerder deze week wordt er winst genomen voor het weekend. Langzamerhand zijn beleggers gewend geraakt aan groot financieel nieuws in het weekend. Ze lijken niet bij voorbaat zeker dat dit nieuws deze keer positief zal zijn.

Al met al is de AEX deze week toch nog hoger gesloten dan een week geleden. Het gros van de fondsen heeft deze week een koersstijging kunnen noteren, vooral door de opmars op maandag.

Als reactie op het reddingsplan steeg het aandeel ING bijna een kwart. Ook verzekeraar Aegon won ruim 14%. Later in de week zijn de financiële fondsen ook weer de grootste dalers, maar weekwinst blijft overeind.

Vraag is hoe lang de koersen boven het niveau van vorig weekend blijven (na de forse duikeling die vrijdag). De euforie over de plotse daadkracht binnen Europa is voorbij. Beleggers denken verder na over de enorme kapitaalinjecties die zijn aangeboden. De enorme muren van geld zouden wel eens het verkeerde medicijn kunnen zijn.

Om beschikbaar geld gaat het niet: liquiditeit in overvloed. Het gaat om de solvabiliteit: het vertrouwen in de betalingsbalansen van landen en bedrijven heeft een nieuwe deuk gekregen door het onopgemerkte Griekse gegoochel met cijfers. Voorlopig is onduidelijk wat die breuk in vertrouwen kan doen herstellen.