VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers BAM uitbundig na uitblijven meer slecht nieuws

Bouwbedrijf BAM verrast beleggers met winst in het eerste kwartaal. De problemen bij de Bunnikse bouwer zijn nog steeds fors. Toch heeft BAM de marges in bijna alle activiteiten weten op te krikken, ook al door te snijden in eigen kosten.

Het bouwbedrijf maakt donderdag voorbeurs bekend dat de nettowinst is uitgekomen op euro 9,9 miljoen, tegen euro8,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet daalde, mede door de strenge winter en het beperkte volume in met name de woningbouw- en vastgoedmarkt, met 13% naar euro 1,54 miljard.

De reactie
Bij beleggers zijn de resultaten van BAM over het eerste kwartaal goed gevallen. De koers van het aandeel steeg na bekendmaking met meer dan vijf procent. Dat is weer eens wat anders dan de voortdurende koersdalingen die beleggers BAM voor de kiezen kregen in het eerste kwartaal. Het aandeel BAM daalde in die drie maanden met zo'n dertig procent. Ook al omdat BAM een aandelenemissie aankondigde om zijn vermogen te versterken.

De beeldvorming rond BAM was de laatste tijd zo negatief dat de huidige resultaten als een meevaller werden geïnterpreteerd. Het feit dat BAM geen nieuwe tegenvallers te melden heeft wordt als een opluchting ervaren.

Voor teveel euforie onder beleggers is echter geen plaats. De kwakkelende lijdt nog steeds forse verliezen. De positieve resultaten van de divisie Bouw (+20,7 miljoen euro in het eerste kwartaal) smelten bijna volledig weg door de verliezen in de vastgoedactiviteiten: -18,3 miljoen euro.

Wat opvalt is dat BAM bij duidelijk lagere opbrengsten een hogere marge heeft weten te peuren. In de divisie Infra (wegenbouw) verdubbelde de marge zelfs. In de qua omzet grootste divisie, Bouw, steeg de marge met bijna vijftig procent.

Wel omzet-, geen winstverwachting
In tegenstelling tot beleggers geeft BAM aan de resultaten over het eerste kwartaal moeilijk te kunnen interpreteren, mede door de uitval van werkzaamheden in de achterliggende vorstperiode.

Een winstverwachting geeft BAM dan ook niet af vanwege onzekere marktomstandigheden. En dat lijkt maar beter ook. Eerdere verwachtingen moest de bouwer later corrigeren via winstwaarschuwingen. Het lijkt waarschijnlijk dat de winst in ieder geval hoger zal uitvallen dan de 31 miljoen euro van 2009, ook al door de betere marges.

Een omzetverwachting is er wel. Voor heel 2010 herhaalt BAM de verwachting dat de omzet op circa euro 8 miljard zal uitkomen, tegen euro 8,35 miljard in 2009. Het verschil in verwachtingen met vorig jaar is groot. Toen richtte topman Joop van Oosten zich nog op een omzet van 10 miljard euro.

Verder meldt BAM te verwachten dat de gesprekken over verkoop van het 21,5%-belang in baggeraar Van Oord deze zomer worden hervat. De voorbereidingen voor een claimemissie, bedoeld om het eigen vermogen te versterken liggen op schema. Medio 2010 zal de claimemissie worden afgerond, zo verwacht BAM.

Topman Van Oosten met pensioen
Het waren de laatste eerstekwartaalcijfers van BAM onder leiding van bestuursvoorzitter Joop van Oosten. Hij gaat per 1 oktober met pensioen en wordt opgevolgd door zijn rechterhand Nico de Vries, die sinds 2007 vice-voorzitter van de Raad van Bestuur is.

Bij zijn aantreden als topman vier jaar geleden noemde Van Oosten het uitbouwen van de vastgoeddivisie een van zijn belangrijkste taken. Nu heeft hij nog een maand of vijf de tijd om de deze poot weer op het goede spoor te zetten.
Gerelateerde artikelen