VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onrust op de beurzen goed voor omzet Binck Bank

De resultaten van Binck Bank bleven in het eerste kwartaal iets achter bij de verwachtingen. Topman Beentjes weet de lager dan verwachte omzet aan het rustige beursklimaat. Dat belooft veel goeds voor de halfjaarcijfers van de internetbroker.

Als het over omzet gaat kunnen voor Binck Bank de koersuitslagen op de beurs niet groot genoeg zijn. Hoe groter de beweeglijkheid des te meer handelen de klanten van Binck, zegt topman Beentjes.

In de eerste drie maanden van 2010 zat het wat dat betreft tegen. De koersen reageerden bescheiden op de kwartaalcijfers die bedrijven presenteerden. De schuldencrisis in Griekenland zorgde nog niet voor meer volatiliteit.
Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk wanneer de AEX-index als graadmeter wordt genomen voor de koersveranderingen.

In het eerste kwartaal sloot de AEX-index maar drie keer met een verschil van meer dan twee procent ten opzichte van de opening. Grootste uitslag was op 4 februari toen de AEX 2,9 procent verloor door onrust over Griekenland. Bankaandelen zoals ING en SNS Reaal hoorden bij de grootste verliezers, met koersdalingen tot 8%. Over de eerste drie maanden won de AEX per saldo maar iets meer dan één punt, een schamele 0,3 procent.

Vanaf april
Vanaf april, het begin van het tweede kwartaal verandert dit radicaal. Onrustbarometers als de AEX Volatiliteitsindex en de toonaangevende zijn inmiddels gestegen tot niveaus van september 2008. (De grote piek in volatiliteit van oktober, november en december 2008 wordt overigens bij lange na niet gehaald).

De zenuwslopende strijd om de euro en de beteugeling van de schuldencrisis zorgen voor forse koersuitslagen. Met dagelijkse van +4,24 procent tot -7,33 was er aan beweging geen gebrek. Het aandeel Binck stuiterde zelf ook mee over de borden. Als reactie op de kwartaalcijfers zakte de koers met meer dan vier procent.

Nog groter waren de uitslagen toen Bincks portefeuille met risicovol Spaans en Iers schuldpapier onder de aandacht kwam. Het fonds ging met procenten tegelijk onderuit. Die trend keerde pas toen Binck een deel van deze portefeuille te hebben afgestoten.

Eerder, tijdens de vergadering met aandeelhouders eind april, verzekerde financieel directeur Evert-Jan Kooistra tijdens Binck beleggers eind april dat er geen onverantwoord risico werd gelopen maar dat gekozen is voor het extra rendement op deze obligaties.

Omzet
De forse koersuitslagen moeten Binck Bank in de kaart kunnen spelen als het om omzet gaat in het tweede kwartaal. Volgens topman Koen Beentjes handelen veel Binck-klanten in opties, instrumenten die gebaat zijn bij volatiliteit op de aandelenbeurzen. Interessant is om te zien of er inmiddels ook actiever in valuta gehandeld wordt bij Binck. Juist daar is nu omzet te halen.