VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opnieuw huiszoekingen in België om Fortis

Anderhalf jaar na de val van Fortis zijn de voormalige bestuurders opnieuw in het nieuws. De Belgische justitie doorzocht het huis van oud Fortis-topman Dierckx. 
Voorganger Votron kwam niet opdagen bij een rechtszaak in Utrecht.

De Belgische justitie heeft donderdagochtend huiszoekingen in het hoofdkantoor van Fortis en bij voormalig topman van Fortis, Filip Dierckx.

Speurders vielen binnen op zeven verschillende plaatsen. Ze brachten onder meer een bezoek aan het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel en aan het huis van Filip Dierckx, de huidige nummer twee, langdurig hoofd van de zakenbank-activiteiten bij Fortis en ook even topman van de voormalige bankverzekeraar.

Misleiding
De huiszoeking vond plaats in het kader van een onderzoek naarde manier waarop het toenmalige Fortis is omgegaan met de gestructureerde kredieten (CDO's), kredietderivaten die aan de basis lagen van de wereldwijde bankencrisis.

De vraag is of Fortis altijd de waarheid heeft verteld over de risico's die verbonden waren aan de CDO-portefeuille en of de Fortis-top waarschuwingen van de risk managers in de wind heeft geslagen.

Het is al de tweede huiszoeking in het dossier. Sinds oktober 2008 onderzoekt Belgische justitie of Fortis de beleggers heeft misleid in de periode van 6 augustus 2007 tot 25 september 2008. In Nederland heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam op verzoek van de VEB een onderzoek gelast naar de gebeurtenissen die geleid hebben tot de ondergang van Fortis.

Votron komt niet opdagen
De nieuwe huiszoeking komt naar buiten op de dag dat een andere voormalige topman van Fortis verstek liet gaan bij een verhoor voor de rechter in Nederland. Het gaat om jean Paul Votron, de topman van Fortis ten tijde van de overname van ABN Amro.

De rechtbank van Utrecht had vrijdagmorgen het eerste 'voorlopige getuigenverhoor' gepland in de zaak die zeven Nederlandse particuliere beleggers hebben aangespannen tegen drie ex-Fortis-bestuurders. Behalve Votron gaat het om oud-voorzitter Maurice Lippens en de vroegere financieel directeur Gilbert Mittler.

Hert Fortis-trio weigert in Nederland te getuigen omdat ze de Nederlandse taal niet machtig genoeg waren om zich voldoende te kunnen uitdrukken. Inmiddels zijn meerdere videoopnamen opgedoken waaruit zou blijken dat bijvoorbeeld Jean Paul Votron zich wel degelijk goed kan redden in het Nederlands.Bekijk hieronder video-opnamen van Votron uit maart 2008