VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Euro opnieuw in de hoofdrol

Opnieuw stal de euro de hoofdrol op de beurs deze week. Onrust om de schuldencrisis en het verbod in Duitsland op naked short selling zorgden vanaf dinsdag voor zure beursdagen. Resultaat: een forse daling (AEX -4,3%). Een overzicht.

Teleurstellende macrocijfers uit Duitsland, dat kon er ook nog wel bij vrijdag. De beurzen daalden en in Amsterdam werd alweer vrijelijk gepraat over het doorbreken van de 300 puntengrens. Uiteindelijk, na een roerige handelsdag kwam het verlies voor de AEX uit op minder dan een half procent dankzij een steun in de rug uit de VS. Daar profiteerde de financials van een akkoord in de senaat over nieuwe wetgeving.

Donderdag was het verlies op de beurs nog een stuk forser geweest. Aanhoudende zorg over de eurozone en het Duitse verbod op naked short selling drukte de koersen van vooral financiële fondsen en Europese staatsobligaties. De AEX-index sloot donderdag 2 procent lager op 314,86 punten.

Duitsland verbood afgelopen het speculeren op koersverlies. Bij het zogeheten naked short selling verkopen grote beleggers effecten die ze niet in bezit hebben.

Ook in Nederland wordt een verbod overwogen op verzoek van de Tweede Kamer. Eerder al, in september 2008 verbood toenmalig minster bos de praktijken voor drie maanden.

Toezichthouder AFM wil onderzoek doen om duidelijk te krijgen welke partijen dergelijke strategieën in Nederland hanteren.

Short selling wordt vaker als kwade genius gebruikt door bedrijven of partijen in zwaar weer. Toch heet short selling een nuttige rol te spelen in prijsstelling van effecten.

De enige positieve uitschieter in de AEX was BAM op 4,2% hoger, in reactie op verrassende kwartaalwinstcijfers, waar door analisten rekening was gehouden met een klein verlies.

Een dag eerder, op woensdag was de malaise compleet geweest. Alle AEX-fondsen sloten lager, onder aanvoering van ArcelorMittal met een verlies van 5,7%. In totaal sloten er in Amsterdam van alle fondsen slechts negen met winst. De AEX verloor -2,9%.

De Duitse regering gaf aan speculatie zonder geleende stukken tegen te gaan om de rust op de financiële markten te herstellen. Met op korte termijn het tegendeel als resultaat.

Daarmee werd de winst van dinsdag volledig weggevaagd toen iets meer rust in de euro/dollar-verhouding en positieve ontwikkelingen op Wall Street voor winst zorgden. De AEX sloot dinsdag 1,4%. Van de 25 hoofdfondsen sloten er slechts 3 lager en daarmee was de winst voor de AEX breed gedragen. 9 Fondsen wonnen meer dan 2%. ArcelorMittal won dinsdag 2,3%.

Het grote staalfonds geldt als zwaargewicht in de index. En trok op de eerste handelsdag van de week de koersen dan ook mee omlaag. ArcelorMittal verloor maandag -2,1 procent. Na een eerste voorzichtige poging om de dalingen van de voorbij twee weken te doorbreken volgde de Aex de weg omlaag met een min van 0,2 procent.

Vooruitblik
De nieuwe beursweek start met tweede Pinksterdag, traditioneel een dag met lage omzetten. De Nederlandse (Europese beurzen) zullen naar verwachtingen eerst nog profiteren van een staartje koerswinst op Wall Street vrijdag, toen de handel op het continent al stil lag.

De financiële agenda voor de rest van de week is betrekkelijk leeg. De euro heeft opnieuw een goede kans op de hoofdrol.

Grootste stijger deze week:

: + 0,3 procent

: -10 procent


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net