VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse woningmarkt en Duitse wetgeving geven richting vandaag

Na de zware verliezen van dinsdag winnen de Europese beurzen woensdag in de ochtendsessie een dikke procent. Wall Street wist dinsdag de eerdere koersdalingen op die dag bijna volledig uit te wissen en de Aziatische beurzen gingen eerder vandaag al hoger.

Na de zorgen over de Spaanse regionale spaarbanken van gisteren en de dreiging van een escalerend conflict tussen de beide Korea's lijken de Amerikaanse beurzen de weg omhoog weer te wijzen.

Wall Street sloot dinsdag verdeeld waarbij de S&P zich in tegenstelling tot de Dow Jones-index en de Nasdaq een half uur voor sluiting herstelde. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,2 procent lager. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,4 procent tot 1.074,03 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,1 procent verloor.

Deze bescheiden uitslagen zijn een steun in de rug voor de Europese beurzen vandaag. De verliezen zijn daar gisteren dusdanig opgelopen dat een kleine correctie op zijn plaats lijkt in de ochtendhandel.

Net als in de VS voeren in Amsterdam de gisteren zwaar geraakte financials de lijst met stijgers aan (ING, SNS Reaal, Delta Lloyd).

Opvallend is verder de stijging van grondstoffondsen als ArcelorMittal en AMG. Vertrouwwekkende geluiden over blijvend stijgende vraag naar grondstoffen in CHina doen de grondstofaandelen opveren.

Er staat niet al teveel bedrijfsnieuws op de agenda zodat de macrocijfers en verdere europerikelen de boventoon zullen voeren.

Huizenmarkt en Duitse regels
Twee zaken zullen de aandacht opeisen. De Duitse regering heeft gisteren bekend gemaakt het verbod op speculeren te willen uitbreiden.

Vorige week de Duitse financiële toezichthouder Bafin een verbod uit op speculatieve transacties in Europese staatsleningen en in aandelen van tien grote Duitse financiële instellingen. Berlijn wil de maatregelen nu aanscherpen en zelfs in permanente wetgeving vastleggen.

Volgens een concept wetsvoorstel zal het verbod op het zogeheten ‘naked short selling' worden uitgebreid tot alle aandelen van Duitse bedrijven die in Duitsland aan de beurs genoteerd zijn. Ook wordt de handel in derivaten op de euro flink ingeperkt.

Het eenzijdig ingrijpen van de Duitse regering wat betreft speculatie zorgde vorig week voor veel onrust op de markten. Beleggers interpreteerden het als een nieuw teken dat Europese samenwerking bij het bestrijden van de schuldencrisis ver te zoeken is.

Huizenmarkt
Verder komen er vanmiddag nieuwe huizencijfers uit de Verenigde Staten. Het gaat om de ver-kopen van nieuwe woningen in april. Wellicht dat deze statistieken wat meer duidelijkheid bieden over de staat van de huizenmarkt in de VS.

Maandag maakte de vereniging van Amerikaanse makelaars bekend dat in april aanzienlijk meer huizen zijn verkocht dan in maart. Gisteren kwam daar de (S&P) en Case-Shiller overheen. Daaruit bleek dat de huizenprijzen in maart voor de zesde achtereenvolgende maand waren gedaald.

Eén man is in ieder geval positief over de huizenmarkt in de VS, het vliegwiel van de voorbije kredietcrisis. John Paulson verdiende in 2007 en 2008 miljarden door te speculeren op een instortende huizenmarkt. Paulson, nu onder vuur in de rechtszaak tegen Goldman Sachs, momenteel te pas en te onpas dat hij rekent op herstel van diezelfde huizenmarkt.