VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Peperdure auto's mogen weer

Rolls Royce, Ferrari, Aston Martin en Maserati rekenen op forse omzetstijgingen dit jaar. Handelaren, bankiers en beleggers hebben de schroom van de crisis van zich afgeworpen en schaffen weer grif de nieuwste modellen aan.

Na de kredietcrisis was het even ‘not done' om opzichtig met dollars en euro's te smijten. Maar dankzij de koersstijgingen van vorig jaar lijkt het weer te mogen. Althans, als de verkoop van meest exclusieve auto's hiervoor een graadmeter is.

In de Verenigde Staten, de grootste markt voor luxe auto's ter wereld, zijn de verkopen van auto's met een aanschafwaarde van meer dan $100.000 dollar dit jaar met meer dan veertig procent gestegen. De omzet van Rolls Royce steeg tot zover dit jaar zelfs met vijftig procent.

Die verkoopspurt in de VS dankt Rolls Royce voornamelijk aan de verkoop van het nieuwe model Ghost, met een prijs van $245.000 toch vooral een wagen voor het woon-werkverkeer als het aan Rolls Royce ligt. Voor speciale gelegenheden adviseert Rolls Royce de dubbel zo kostbare Phantom Drophead.

Wonden gelikt
De verbeterde verkopen van de ‘middenklassers' uit het luxe segment zijn een opsteker voor een branche die de handel zag instorten na de val van zakenbank Lehman Brothers en de ontmaskering van miljardenfraudeur Bernhard Madoff. Massa's bankiers verloren hun baan, beleggers een groot deel van hun vermogen.

De groep van allerrijksten die niet was opgelicht door Madoff of zijn vermogen had zien verdampen in de beurscrisis spendeerde wat minder opzichtig uit piëteit met slachtoffers in de directe omgeving. Of omdat er gevreesd werd zelf ook nog aan de beurt te komen.

Die schroom lijkt nu overwonnen. Met dank aan de koerswinsten op Wall Street vorig jaar, het beste beleggingsjaar sinds de jaren dertig. Handelaren zagen hun bonussen tot recordniveaus toenemen. De gemiddelde beloning van een Goldman Sachs bankier of handelaar steeg met vijftig procent tot gemiddeld 498.000 dollar.