VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koopjesjagers slaan slag

De aandelenmarkten zijn woensdag met behoorlijke winst gesloten. Het late herstel van Wall Street dinsdag sterkt het vertrouwen van beleggers. Met koopjesjagers in de markt stegen de koersen gestaag. De onzekerheid over de Europese schuldencrisis blijft. De euro wint geen terrein.

Beleggers hebben meer vertrouwen na de abrupte ommekeer in de Amerikaanse handel dinsdagavond. Dat heeft ze ervan overtuigd om aandelen op te pikken vanaf de dieptepunten van dinsdag. Indices zijn tot het laagste niveau sinds september vorig jaar gezakt, en dat lijkt sommige beleggers te hebben aangezet tot koopjes jagen.

Grondstoffenfondsen zijn de belangrijkste aanjagers van het beursherstel in Europa, dankzij hogere prijzen voor koper en goud. De winsten voor mijnbouwers worden aangevuld door hernieuwde vraag naar banken.

De AEX-index sloot woensdag 2,3procent hoger op 312,00 punten met hoogste notering op 315,44 punten. De Midkap won 2,9 procent en de Smallcap eindigde 0,8 procent hoger. Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger.

Alle AEX-fondsen sloten woensdag hoger. ArcelorMittal levert een grote bijdrage aan dat herstel. De zwaargewicht in de AEX liep meer dan 5,2 procent op na positieve geluiden over de grondstoffenvraag uit China van mijnbouwbedrijf Rio Tinto.  Ook de koers van het aandeel Boskalis steeg fors: 6 procent hoger na aanbevelingen van analisten.

Positief nieuws en de hoop erop
De macrodata uit de VS die woensdag naar buiten kwamen, werden goed ontvangen. De orders voor duurzame goederen over april stegen meer dan verwacht. De verkoop van nieuwe huizen was veel beter dan verwacht, maar wel weer lager dan de stijging van een maand eerder.

Beleggers lijken ook enthousiast nu de Europese Commissie de regie wil overnemen over gecoördineerd beleid. De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel aangekondigd dat EU-landen zou verplichten om noodfondsen voor de banksector in het leven te roepen, die moeten worden gevuld door een vooraf te heffen belasting voor banken.

En ook uit de ‘probleemlanden' komt beter nieuws dan gemiddeld de laatste tijd. Portugal heeft met succes staatsleningen weten te slijten en ook aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in Griekenland en Italië vallen goed.

Op de Europese valutamarkten slaagde de euro er niet in om terrein te herwinnen. Een bescheiden verlies viel te noteren bij sluiting beurs. Beleggers blijven er niet van overtuigd dat Europa de schuldproblemen kan oplossen, waardoor zijn munt wordt ondermijnd.