VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders ICT weigeren emissiemachtiging

ICT Automatisering gaat op aandringen van zijn commissarissen de bedrijfsstrategie tegen het licht houden. En tot die tijd is het niet opportuun om nieuwe aandelen uit te geven, zo vonden aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering (ava).

Bestuur en commissarissen vroegen aan aandeelhouders een verlenging van de zogenaamde emissiemachtiging. Daarmee zouden zij maximaal twintig procent van het geplaatst kapitaal kunnen uitgeven indien zich een fusie- of overnamekans zou voordoen.

Maar aandeelhouders staken hier een stokje voor. Zolang ICT nog geen nieuwe strategie heeft geformuleerd, is het niet logisch om in de tussentijd nieuwe aandelen uit te geven ter financiering van een fusie of overname.

Bovendien had bestuursvoorzitter Bram Schot eerder al betoogd dat de beurskoers te laag was. Daarmee zou een emissie überhaupt niet aantrekkelijk zijn.

Voorstel ingetrokken
Met de ruime kaspositie, ongeveer 30 procent van ICT’s huidige marktkapitalisatie van 36,7 miljoen euro, kon het bedrijf bovendien beter eigen aandelen inkopen, zo stelden aandeelhouders. Alle argumenten bij elkaar genomen voelden zij er daarom weinig voor in te stemmen met de gevraagde verlenging van de emissiebevoegdheid.

De raad van commissarissen (rvc) onder leiding van Carlo D’Angolo hield lang voet bij stuk, maar haalde onder grote druk het omstreden voorstel van de agenda. Daarvoor waren wel eerst drie schorsingen nodig. Aandeelhouders willen de vinger aan de pols houden voor een aanstaande strategiewijziging. Voor het einde van het jaar willen zij hom of kuit van de rvc en het bestuur.

Met ruim 900 medewerkers behoort ICT tot de grootste, zelfstandige Nederlandse software-ontwikkelaars en heeft ook vestigingen in Duitsland en Polen. De in Barendrecht gevestigde onderneming bestaat nog uit drie divisies: ICT Nederland onder de naam HUMIQ, waarin sinds 1 ianuari 2010 onderdelen ICT Solutions en ICT Embedded zijn ondergebracht. Daarnaast opereren de divisies ICT Duitsland en Improve, waarvan ICT sinds 1 januari de meerderheid heeft verworven.

Detachering passé
Alhoewel de rvc zich nog niet uitliet over welke kant de nieuwe strategie uitgaat, is wel duidelijk dat het gedaan lijkt met een ICT gericht op detachering van IT specialisten. In plaats van “personeel wegzetten” moet het bedrijf meer complexe ict-projecten gaan begeleiden en eigen kennis opbouwen en verkopen. Met deskundigheid en kwaliteit kan ICT haar imago oppoetsen en bovendien goede tarieven uitonderhandelen.

Voorbode
Als voorbode op de nieuwe strategie kan wellicht de volledige overname van deelneming Improve Quality Services (Improve, waarvan ICT al 50 procent van de aandelen had) worden gezien. Deze in 1997 opgerichte onderneming beschikt over een eigen methodiek om systemen te testen, bijvoorbeeld tunnelsystemen. Uit de problemen die na oplevering bleken bij de ondertunneling van de A73 bij Roermond blijkt de relevantie van dergelijke testsoftware waarmee extreme situaties kunnen worden nagebootst.

Het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet ligt bij Improve rond de 30 procent, aanzienlijk hoger dan bij ICT zelf. De Barendrechtse automatiseerder betaalt zeven keer het bedrijfsresultaat (ebitda) en kan op basis daarvan de waarde van haar nieuwe eigendom, en als gevolg daarvan van ICT in zijn geheel, aanzienlijk verhogen.

Zwanenzang

De laatste vijf jaar hebben aandeelhouders al geklaagd over een achterblijvend ICT. Kennelijk konden Schot en D’Angolo hun kritieken inmiddels onderschrijven. Hun uiteenzetting had inmiddels ook meer weg van een zwanenzang dan van een succesverhaal. Stijgende lonen, dalende tarieven, oninbare debiteuren door een faillissement van grote klant BenQ in 2008 en verduistering door een personeelslid van tweeënhalf miljoen euro in 2009. Aan de slecht nieuwsshow kwam maar geen einde.

Ondanks alle tegenvallers hield het bestuur niettemin vast aan zijn beleid. ICT bleef zich richten detachering op Nederland en Duitsland. Aandeelhouders vroegen zich af of deze strategie onderhand niet moest worden aangepast. Nog voor de ava waren er al tekenen van verandering. Een van de twee bestuurders, Hans Oberg, en president-commissaris Kämper stapten op. Commissaris Piet Zuidema hield het na één termijn van vier jaar ook al voor gezien waarna D’Agnolo de voorzittershamer overnam.

Bedroevend 2009
De resultaten van in 2009 waren ronduit bedroevend. De omzet daalde met 19 procent tot ruim 79 miljoen euro en de toch al lage winst van 2008 van ruim 5,2 miljoen euro sloeg om in een nettoverlies van 1,7 miljoen euro. In 2008 had ICT nog als doelstellingen geformuleerd een omzet in 2011 van 150 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 10 procent van de omzet (2009: nog geen 3 procent). Deze doelstelling zijn met de huidige strategie niet haalbaar en dus is een fundamentele strategiewijziging noodzakelijk.

Na vier opeenvolgende kwartalen van fikse omzetdalingen heeft ICT in het eerste kwartaal weer een stijgende lijn te pakken. De omzet kwam 6 procent hoger uit, waarbij de autonome groei op circa 1 procent lag.

Lees ook:
22 maart 2010