VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML in top tien aantrekkelijke Europese aandelen volgens Barron's

De landencrisis en bijgaand lager vertrouwen in de euro kan voor een fors aantal (ook) Nederlandse beursfondsen gunstig uitpakken. Prominent beleggersblad Barron's heeft ASML zelfs opgenomen in zijn top tien Europese ‘powerhouses'.

Waar de kredietcrisis in beginsel een Amerikaanse treurmis was lijken de onheilstijdingen dit jaar vooral uit Europa te komen. De aswolk, Griekenland en andere Zuid-Europese landen in crisis hebben het vertrouwen in de Europese economie een duw gegeven.

Een goede graadmeter is het in de Europese munt. De euro balanceert rond $1,20, het laagste niveau in vier jaar tijd.

Export overzee een plus
Voor beursgenoteerd Nederland hoeft de zwakkere euro niet perse slecht nieuws te zijn. Sterk export gedreven bedrijven profiteren juist, vooral als het bedrijf kosten maakt in eurogebied en omzet draait in de Verenigde Staten en de opkomende markten. Het mes snijdt zelfs aan twee kanten. Behalve de valutavoordelen opereren deze fondsen in gebieden waar het economisch herstel sneller gaat dan in Europa.

Prominent beleggersblad stelde een top tien samen van aantrekkelijke Europese aandelen, bedrijven die goede kans maken te profiteren van de sterke dollar. Het gaat om bedrijven met een gezonde financiële huishouding, flinke dividendrendementen, een duidelijke strategie. Bovendien gaat het om beursfondsen die minimaal de helft van hun omzet van buiten de Eurozone halen.

ASML in selectie
Chipmachinebouwer ASML is opgenomen in het keurkorps van Barron's. Het Veldhovense bedrijf haalt driekwart van zijn omzet van buiten de Eurozone, meer dan alle andere bedrijven in Barron's top tien. De concurrenten van ASML in de halfgeleiderindustrie zitten in dollargebied Taiwan. Omdat ASML de productiekosten van zijn machines voornamelijk in zwakkere euro's kan afrekenen kan het bedrijf de kosten verlagen en marktaandeel inpikken.

ASML heeft de wind overigens . De oplevende chipverkopen zorgden voor imposante resultaten over het eerste kwartaal. Vorig jaar steeg de koers van het aandeel ASML al tachtig procent in waarde.

Naast ASML wordt de gedomineerd door Duitse (vijf) en Franse concerns.

De volledige toptien van Barron's