VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topbeleggers vol vertrouwen over Amerikaanse aandelen

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn ‘ready to rock & roll', zegt Larry Fink van 's werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock. Voor Europa ziet Fink minder rooskleurige perspectieven.

Gisteren liet Fink tijdens een bijeenkomst aan beleggers weten dat zijn bedrijf afgelopen maand massaal Amerikaanse aandelen heeft ingeslagen.

Blackrock, beheerd vermogen bijna 3000 miljard dollar, anticipeert daarmee op een te ver doorgeschoten pessimisme in de markten. In april de toonaangevende S&P 500-index, waarin de aandelen van de vijfhonderd grootste Amerikaanse beursfondsen vertegenwoordigt zijn, met 10 procent. Beleggers maken zich zorgen over een trager dan verwacht wereldwijd herstel van de economie.

Te pessimistisch
Wat de VS aangaat is die houding niet reëel volgens Fink: ‘we zijn te pessimistisch over ons land', zo liet hij het thuispubliek in Oregon weten. Afgelopen maand verkochten investeerders voor miljarden aan aandelenbeleggingen.

Een onverstandige zet, vindt ook 's werelds beroemdste belegger Warren Buffett. De ceo van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway gaf eerder al aan dat aandelen komende tijd zijn favoriete beleggingscategorie zijn. Hij voorspelt dat de rendementen op aandelen de komende twintig jaar hoger zullen zijn dan die op obligaties of spaartegoeden.

Geen al te boude voorspelling overigens. Over de afgelopen 110 jaar waren de gemiddelde rendementen per jaar op aandelen superieur aan die op obligaties of spaartegoeden. De Olympische reputatie van Buffett zorgt er nu eenmaal voor dat iedere woord als een ultiem bewijs van zijn genie wordt gezien. Buffett en Fink beweren in de kern echter hetzelfde. De verkoopwoede van Amerikaanse aandelen is te ver doorgeschoten.

Broedplaats Europa
Voor Europa zijn de verwachting minder rooskleurig. En dan heeft Blackrocks ceo Fink het niet eens over de huidige schuldencrisis. Zijn uitermate sombere visie wordt vooral ingegeven door demografische grootheden.

De Europese bevolking wordt snel ouder en dat zorgt voor fors stijgende pensioen- en zorglasten. Hij ziet maar één oplossing: Europeanen moeten gewoonweg meer kinderen krijgen.