VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse banencijfer duwt beurzen omlaag

Door minder dan verwachte banengroei in de VS moeten beurzen vrijwel hun gehele weekwinst inleveren.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei minder hard gestegen dan verwacht.Het aantal banen steeg met 431.000, terwijl economen vooraf rekening hielden met een toename met 515.000.Het werkloosheidspercentage voor mei kwam volgens verwachting uit op 9,7%, in vergelijking tot 9,9% een maand eerder.De daling van het werkloosheidscijfer is geen bijzonder goed nieuws, omdat de afname is te wijten aan 322.000 mensen die vroegtijdig de beroepsbevolking verlieten. Terwijl de werkloosheid met 287.000 daalde tot 15 mln, daalde de werkgelegenheid met 35.000 tot 139,4 mln.De slechter dan verwachten banencijfers sturen de markten omlaag. Wall Street opent in de min en de ochtendwinsten in Europa veranderen draaien om naar rode cijfers.  Ook de AEX noteert verlies. Van de opgebouwde winsten deze week blijft vrijwel niets over.

Weekwinst zo goed als verdwenen

De AEX-index sloot vrijdag 1,8 procent lager op 321,22 punten, de Midkap verloor 1,4 procent. Daarmee is de weekwinst van de AEX gekrompen tot minder dan 1 punt. Vorige week steeg de AEX al 2,3 procent, na dalingen van ruim vier, vier en negen procent in de weken daaraan voorafgaand. Eén van de redenen voor het positieve sentiment eerder deze week was de daadkracht in Griekenland. Het land maakte woensdag voor het eerst details bekend over de voorgenomen privatisering van overheidsbedrijven. Dat ondersteunt de markt. Positief aan de maatregelingen van de Grieken is dat deze de economie van het land niet blijvend hoeven aan te tasten.

VS en Hongarije
Maar dat nieuws wordt overgeschaduwd door de tegenvallende (geen sombere) cijfers uit de VS. Ook opmerkingen van de Hongaarse premier over de 'zeer zorgelijke staat' van de Hongaarse economie en het advies van HSBC om uit Europese beleggingen te stappen deed de koersen dalen.Terwijl steeds meer partijen laten weten de verkoopwoede van beleggers overdreven te vinden gaan deze vrolijk door.