VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kleine plus dankzij Bernanke, Azië en positieve werkgevers

De AEX noteert kort na opening licht hoger op basis van de geruststellende woorden van de voorzitter van de Amerikaanse Ben Bernanke over de financiele risico's van Europese landen en de maatregelen die de Europese Unie daartegen heeft genomen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na de gong 1 punt hoger op 318,51 punten, een winst van 0,3  procent. Ook de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt openden tot 0,4  procent hogerDe plus komt voor rekening van wat positieve berichten op een nieuwsluwe dag. Nederlandse werkgevers zijn positiever over de arbeidsmarkt en de economie en FED-voorzitter Ben Bernanke zei maandag nabeurs dat de groei van de Amerikaanse economie nog steeds aan snelheid wint.

Duitse export
De Duitse export is in april 5,9  procent gedaald, na een stijging van bijna 11 procent in maart. Dat maakte het Duitse bureau voor de statistiek dinsdag bekend. Analisten gepolst door Reuters hadden op een afname van 2,6  procent gerekend. Op jaarbasis steeg de export van Duitsland in april wel 19,2  procent.

Beurzen in Azië
De uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank gaven de Aziatische beurzen een positieve stimulans. Zij noteerden tot 0,9 procent hoger. De Nikkei-index in Tokio boekte een bescheiden winstje van bijna 0,2 procent  procent.

Zorgen over het Hongaarse begrotingstekort en onvrede over Duitse bezuinigingen van € 80 mrd stemden maandag beleggers somber. De Europese en Amerikaanse beurzen sloten net als afgelopen vrijdag stevig in het rood.

Beleggers zagen maandag hun initiële winsten op de Amerikaanse beurzen in rook opgaan. Er was weinig goed nieuws om te compenseren voor de uitdijende Europese schuldencrisis en het slechte Amerikaanse banencijfer van vorige week. De lancering van de nieuwste generatie iPhones liet beleggers koud.

De breed samengestelde S&P500-index gleed met 1,4 procent omlaag naar een eindstand van 1.050 punten. De invloedrijke Dow Jones-index zakte naar zijn laagste punt in zeven maanden met 1,2 procent koersverlies (bijna 116 punten) en een eindstand van 9.816. Technologiebeurs Nasdaq kreeg de grootste klappen en zakte 2 procent in.

Geen stijgers in AEX
Ook de AEX-index sloot maandag 1,1 procent lager op 317,54 punten. De Midkap verloor 1,6 procent.