VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Medische toeleverancier Arseus heeft Fornix in het vizier

Voor SmallCap-fonds Arseus, toeleverancier aan de medische sector, is Europa te klein geworden. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf steekt met de overname van het Amerikaanse Gallipot de oceaan over.

De overname was nodig om enige schaalgrootte te bereiken in een van de markten waarop Arseus actief is. Schaalgrootte of afstoten is het devies bij Arseus.

Met Gallipot aan boord heeft Arseus soortelijk gewicht ingekocht op de markt voor zogenoemde magistrale bereiding van geneesmiddelen. Het gaat hierbij om de aanlevering van grondstoffen en halffabrikaten van medicijnen ter bereiding van geneesmiddellen in de apotheek.

Via haar divisie Falgon is Arseus al Europees leider op dit gebied met een omzet van ruim 150 miljoen euro. Hier moet Arseus' positie nog verder worden versterkt met overnames in Scandinavië en Oost-Europa.

Familiebedrijf Gallipot is de tweede speler in de VS met een omzet van 12,5 miljoen dollar en moet voor Arseus als springplank dienen om haar positie daar uit te bouwen naar het marktleiderschap.

Ook voor een andere divisie, de medische hulpmiddelen, staat Arseus op het punt knopen door te hakken: in z'n geheel verkopen of juist versterken door overnames. Daarbij zou biotechnologieconcern Fornix wel eens een optie kunnen zijn, zo bleek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Kopen of verkopen
Want de medische hulpmiddelendivisie moet worden versterkt of afgestoten. Momenteel is Arseus hierin alleen actief in België en Nederland. De omzet blijft met 50 miljoen euro, slechts 12 procent van de totaalomzet, achter bij de andere Arseus divisies.

Uitbreiding van de activiteiten buiten België en Nederland is een lastige opgave. Tegelijkertijd liet president-commissaris Robert Peek weten zich er van bewust te zijn dat Arseus niet "alles kan blijven doen". Een verkoop is daarom ook niet uitgesloten.

Zakenpartner in Fornix
Mogelijk dat Arseus wel een geschikte partner ziet in Fornix Biosciences uit Lelystad. Na de min of meer gedwongen verkoop van haar allergiedivisie bestaat Fornix alleen nog uit een hulpmiddelendivisie met een omzet van 12,1 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (ebitda) 2,6 miljoen euro.

Vanwege deze beperkte omvang lijkt een zelfstandig voortbestaan niet voor de hand te liggen. Het bedrijf kan ook die laatste divisie in de uitverkoop doen maar dat zal naar verwachting weinig opleveren.

Een alternatief lijkt te zijn om Arseus Medical over te nemen. Fornix' bestuursvoorzitter Cees Bergman noemde eerder de hulpmiddelenmarkt een interessante markt die sterk groeide. Bovendien beschikt Fornix na de verkoop van de allergiedivisie over een uitpuilende kas.

Verkoop door Arseus zou een nieuw leven voor Fornix betekenen en tegelijkertijd additionele overnamemogelijkheden voor Arseus. De omgekeerde situatie zou het lot van Fornix bezegelen en de ontwikkeling van de overige Arseus' divisies kunnen remmen.

Met een ebitda van 6,2 miljoen euro van Arseus Medical zou de overnamesom in de buurt van 20 à 25 miljoen kunnen liggen. Voor Fornix een niet onoverkomelijk bedrag en voor Arseus een welkome aanvulling op haar overnamekas van 65 miljoen euro.

Overigens ontkent Arseus een alliantie met Fornix.