VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos nadert moment van de waarheid

Structurele winstgevendheid, onderzoek voor grote farmaceuten en ook nog zelf medicijnen op de markt brengen. De ambities van biotechbedrijf Galapagos zijn hoog. Topman Van der Stolpe neemt daarbij een wat lagere beurskoers op de koop toe.

Het jaar van de ommekeer, dat was 2009 voor het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos. Bestuursvoorzitter Onno van der Stolpe kon over 2009 voor het eerst winst aan zijn aandeelhouders tonen, drie miljoen euro. Die zwarte cijfers zijn volgens de topman geen incident. Hij verwacht blijvende winstgevendheid, nieuwe aandelenuitgifte lijkt niet snel nodig.

Een gestage inkomstenbron voor Galapagos vormen de succesbetalingen (‘milestone payments') voor lopende programma's die het van haar partners moet gaan ontvangen. De onderzoeksdivisie van Galapagos verricht onderzoek voor grote farmabedrijven als GlaxoSmithKline, Janssen Pharmaceutica en Merck.

Richting de slotfase wordt het kandidaat- medicijn overgedragen aan een grote farmaceut, die het geldverslindende eindtraject voor zijn rekening neemt.

Begin 2010 kwam daar nog een miljoenenalliantie met Roche bij. Na het verliesgevende jaar 2007 is deze activiteit in 2008 weer winstgevend geworden. Gestreefd wordt naar een bedrijfswinst van 15 procent van de omzet.

Service
Daarnaast verdient Galapagos geld met haar servicedivisie BioFocus die de farma- en biotechindustrie een breed scala aan producten en diensten levert. Begin februari werd ter versterking van deze poot het winstgevende Britse farmadienstenbedrijf Argenta Discovery overgenomen voor 16,5 miljoen euro. Galapagos verwacht in de toekomst deze activiteit naast een autonome groei van 15 procent per jaar ook door acquisities uit te breiden.

Onderzoek is basis
Ondanks dat deze servicedivisie steeds groter wordt, leunt Galapagos nog altijd zwaar op eigen onderzoek. Aan de basis van de onderzoeksprogramma's staat een eigen ontwikkelde methodiek om defecten in menselijk eiwit te repareren.

Aan onderzoek besteedde Galapagos in 2009 60 miljoen euro. Ter vergelijking, het Leidse Crucell waaruit Galapagos in 1999 is ontstaan, gaf vorig jaar ongeveer 70 miljoen euro uit aan onderzoek.

Medicijnen in eigen beheer
Tot nu toe ontwikkelt Galapagos medicijnen die uiteindelijk door de grote farmaceutische bedrijven op de markt zullen worden gebracht. Galapagos heeft daar de marketingkracht en ambitie niet voor. "Grote markten horen bij grote bedrijven", aldus Van der Stolpe.

Desondanks wil Galapagos ook in eigen beheer medicijnen ontwikkelen en vermarkten. Het gaat hierbij om weesgeneesmiddelen, zeer zeldzame ziekten. Vanwege de kleine doelgroep is het voor farmaciereuzen niet interessant genoeg om tijd en geld in ontwikkeling van medicatie te stoppen.

Volgens topman Van der Stolpe is het traject voor deze weesgeneesmiddelen korter en minder kostbaar dan bij de ontwikkeling van ‘reguliere medicijnen'. In plaats van ongeveer een miljard euro, vergt het maar 200 à 300 miljoen euro en is de ontwikkelingsduur maximaal tien jaar in plaats van de gebruikelijke veertien jaar of meer.

In de Telegraaf Van der Stolpe een verklaring voor de sprong voorwaarts: „Ik vond het heel belangrijk dat Galapagos naar investeerders toe de smoel zou krijgen van een biotechbedrijf dat ook (...) medicijnen naar de markt kon brengen."

Dat eventuele tegenvallers in het jarenlange traject de beurskoers onder druk kunnen zetten beseft de topman zich. Hij meent genoeg andere inkomstenbronnen te hebben om de beloofde groei en winstgevendheid waar te maken.