VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Crucell blijft voorzichtig in verwachtingen ondanks groeiende geldberg

Het toch al niet onbemiddelde biotechbedrijf Crucell kan dit jaar op fors hogere inkomsten rekenen.Toch blijft het bedrijf erg voorzichtig in zijn verwachtingen. Op dividend of aandeleninkoop hoeven beleggers niet te rekenen.

Vaccinproducent Crucell is volwassen geworden. Voorbij zijn de tijden waar de onderneming het ene na het andere persbericht uitbraakte over de zoveelste miljardenmarkt, waarna "diehard" aandeelhouders hyperventilerend over elkaar buitelden op de diverse internetfora. Inmiddels lijkt de onderneming het andere extreem te kiezen. De verwachtingen worden nu wel erg laag gezet.

Een bestuursvoorzitter die zijn aandeelhouders moet uitleggen waarom omzet en winst per aandeel in 2010 niet zullen stijgen. Het is weer eens wat anders. Bestuursvoorzitter Ronald Brus, van huis uit een rasoptimist reageerde enigszins geïrriteerd op suggesties van aandeelhouders dat de verwachtingen voor dit jaar best een tikje hoger gezet mogen worden.

Zonnig perspectief
Toch lijkt er voldoende reden te zijn om een sterk jaar voor Crucell te verwachten. Het grootste deel van de omzet van Crucell wordt bepaald door verkoop van Quinvaxem, een cocktail van vijf vaccins. Crucell kan enorm profiteren van problemen bij concurrent Shanta. Weliswaar loopt Crucell royalties mis (die Shanta aan Crucell betaalt), maar het te winnen marktaandeel zal dit ruimschoots moeten kunnen compenseren.

Crucell blijft ook dit jaar snijden in de kosten en gaat profiteren van de sterkere dollar. Alleen al dit valutavoordeel moet Crucell een extra winst van zo'n 10 procent per aandeel kunnen opleveren.

Crucell was al vrijwel schuldenvrij en had al een mooie kaspositie. Vooral de participatie van Johnson & Johnson heeft ervoor gezorgd dat Crucell 2009 eindigde met maar liefst 428 miljoen euro liquiditeiten.

Ondanks een sterke toename in werkkapitaal Crucell een positieve operationele kasstroom van bijna 77 miljoen euro. Verkleining van het werkkapitaal moet die kasstroom nog verder kunnen doen aangroeien.

Toch blijft de leiding van Crucell uitermate conservatief in haar verwachtingen. Het bedrijf verklaart die houding door te wijzen op de extra investeringen in onderzoek. Ook wordt een ruime buffer aangehouden voor slechtere tijden, met als bijkomend voordeel dat Crucell vanuit een sterke positie kan onderhandelen met farmaceuten.

Het eerste argument van Crucell heeft maar beperkte geldigheid. Een groot deel van de extra onderzoekskosten (23 miljoen euro) wordt meteen vergoed door strategische partner (en 18 procent grootaandeelhouder) Johnson & Johnson.

Geld komt uit de oren
Zoals het er nu uitziet gaat Crucell alleen maar meer inkomsten genereren. Wat gaat het bedrijf hiermee doen? Wellicht enkele kleine overnames, hoewel Crucell beweert aan niets concreets te werken.

Aandeelhouders hoeven in ieder geval nog niet te rekenen op dividend, zo liet president-commissaris Jan Oosterveld aan beleggers merken. En ook een inkoop van aandelen (geliefd bij aandeelhouders) is niet aan de orde. Toch zal Crucell er uiteindelijk niet aan ontkomen een degelijk onderbouwde uitleg te geven voor de besteding van de groeiende hoeveelheid liquiditeiten.

Eeuwig wachten op PER.C6
Quinvaxem zal de komende paar jaar nog als kasstroomgenerator moeten functioneren, want productverkopen gebaseerd op vaccin PER.C6 zijn er nog lang niet. Er zal nog veel ontwikkelingswerk nodig zijn alvorens de vaccins en antistoffen uit de eigen pijplijn op de markt kunnen worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de 70 farmaceutische bedrijven die met behulp van PER.C6 producten in licentie ontwikkelen.

Crucell drijft financieel nog steeds op het overgenomen Berna, waaruit Quinvaxem is ontsproten en wat zoveel mogelijk zal worden uitgemolken. Vroegere paradepaardjes als STAR en Blood Factor V zijn opgegeven.

Het meest hoopvol is Crucell over de voortgang in de ontwikkeling van middelen tegen rabies, griep en tuberculose. De door Crucell bedongen aantrekkelijke voorwaarden van de strategische samenwerking met Johnson & Johnson geven wel aan dat niet alleen Crucell optimistisch is over de toepassingsmogelijkheden van haar technologieën.

 Ruimhartig beloningsbeleid
Crucell mag de verwachtingen voor 2010 dan wel conservatief inschatten, op het vlak van belonen is geen sprake van terughoudendheid. Naast basissalaris en de korte plus lange termijn variabele beloningen, kregen de bestuurders een eenmalige extra uitkering voor de Johnson & Johnson-deal.

Ook wordt vanaf 2010 de lange termijn beloning opgekrikt van 50 naar 65 procent bij on-target performance (wat maximaal nogmaals wordt verdubbeld) en worden de basissalarissen middels een inflatiecorrectie 4 procent verhoogd. Het land dat als basis is genomen voor de inflatiecijfers werd niet bekendgemaakt.

Operationeel directeur Cees de Jong was helemaal spekkoper. Hij kreeg niet alleen lof voor het doorvoeren van een ingezet bezuinigingsprogramma, maar ook een mooi pakket aanvullende opties.