VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wellink gunt banken tijd voor verhogen kapitaalbuffers

Banken moeten de tijd krijgen om geleidelijk hun bedrijfsmodel aan te passen aan nieuwe en zwaardere kapitaaleisen, zegt Nout Wellink vrijdag in een toespraak voor bankiers in Wenen.

Het Basel Comite, waarvan Wellink voorzitter is, heeft strengere regels voor de banken in voorbereiding. Naast dat de kapitaalbuffers omhoog moeten, zullen de regels ook meer inhoud moet geven aan liquiditeit en risico, aldus Wellink.

Wellink, tevens president van De Nederlandsche Bank (DNB) en bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat banken met het oog hierop hun financieringsmodel moeten wijzigen. Het Basel Comite is in gesprek met de banken over de nieuwe voorwaarden.

Rem op groei
Volgens de banken dreigen de strengere kapitaaleisen een rem te zetten op de kredietverstrekking en daarmee op de economische groei. Daarnaast zouden ze miljarden aan nieuw kapitaal moeten aantrekken.

Wellink ziet de financiele sector herstellen, maar geeft aan dat deze kwetsbaar blijft. "We zullen daarom op bepaalde punten tot een compromis moeten komen", zegt hij.
De bankpresident geeft daarbij aan dat "een passende overgangsperiode" in acht genomen moet worden voor de invoering van de nieuwe regels.

Ook in G20-verband zijn de door het comite voorgestelde regels voorgelegd. Hierbij heeft de club van grootste industrielanden zich volgens Wellink in de grote lijn achter de voorstellen geschaard.