VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij kiest vlucht naar voren met grote Franse overname

Om zijn eigen ambitieuze omzetgroei waar te maken had ingenieursbureau Grontmij een grote overname nodig. Die komt nu sneller dan verwacht met de aankoop van de Franse concurrent Ginger. Een nieuwe wapen voor Grontmij om overeind te blijven in de verwachte consolidatiestrijd.

Topman Sylvo Thijsen van ingenieursbureau Grontmij is er altijd open over geweest: liever eten dan gegeten worden. Al tijden wordt een consolidatieslag verwacht op de sterk versplinterde Europese ingenieursmarkt. Partijen die niet opgeslokt willen worden door grote Europese of Amerikaanse partijen zullen zelf het soortelijk gewicht op peil moeten brengen.

En dat heeft Grontmij nu gedaan door de aankoop van het Franse ingenieursbureau Ginger, de nummer twee van Frankrijk. Volgens bestuursvoorzitter Thijsen wordt Grontmij met deze aankoop de op drie na grootste Europese speler.

Helft beloofde omzetgroei
Grontmij zet daarmee een stap richting de eigen, ambitieuze doelstelling om het gebied van omzetgroei. Het bedrijf uit Bilthoven wil de omzet tot 2015 jaarlijks met een procent of 10 tot 15 laten groeien. Als de omzet dit jaar op het niveau van vorig jaar blijft - 800 miljoen euro- dan betekent dit dat de inkomsten in 2015 op minimaal 1,4 miljard euro moeten uitkomen.

Met Ginger koopt Grontmij ruim 300 miljoen euro omzet in, een omzetgroei van 38 procent. De helft van de minimale omzetgroei voor de komende vijf jaar is daarmee al binnen. Volgens topman Thijsen heeft Ginger ‘een goede werkvoorraad' voor dit en volgend jaar. Volgens topman Thijsen spreekt ook over synergievoordelen.
 
Bovendien krijgt Grontmij voet aan de grond in Frankrijk, tot dusver praktisch onontgonnen gebied voor het ingenieursbureau. Topman Thijsen wijst zelf graag op de mogelijkheden die samenwerking biedt in Oost-Europa. Daar ziet hij goede groeimogelijkheden. Dat zal nodig zijn want minimaal een derde van de beloofde omzetgroei moet volgens plan op eigen kracht worden behaald.

Grote aankoop
Grote vraag is nu hoe verstandig deze grote aankoop van Grontmij is. Aandeelhouders lieten eerder weten liever een serie kleine overnames te zien. Dat zou minder risicovol zijn dan één grote aankoop. En dat argument geldt zeker met een aankoop op een markt die Grontmij maar matig kent uit eigen ervaring.

Toch moet Grontmij op dit gebied enig krediet verleend worden. In 2006 nam het de Deense branchegenoot Carl Bro over en ook dat was een grote aankoop -170 miljoen euro voor Carl Bro tegen 120 miljoen euro voor Ginger. Er was destijds nogal wat kritiek op deze overname en de bijkomende risico's. Toch heeft deze aankoop uit 2006 vruchten afgeworpen in de vorm van hogere winstgroei.

Uitbreiding Europa
De overname van Ginger past in de strategie van Grontmij. Aankopen zouden alleen worden gedaan als ze de positie op de thuismarkten versterken of een goede startpositie creëren in snel groeiende markten zoals Midden- en Oost-Europa. Grontmij  mikt op dit laatste.

Toch valt er wel wat af te dingen op verdere uitbreiding van Grontmij in Europa. De huidige turbulente economische omstandigheden raken Europese overheden, lokaal en nationaal, harder dan bijvoorbeeld in de opkomende markten in Azië en Brazilië.

Aankoop Ginger haalt een deel van zijn omzet uit overheidsopdrachten en juist die zouden de komende tijd wel eens verder onder druk kunnen komen te staan. Grontmijs Nederlandse concurrent Arcadis heeft dan voordeel met activiteiten in China en Brazilië; Grontmij heeft desondanks voor uitbreiding in Europa gekozen, een focus die Grontmij-topman Thijsen eerder al had benadrukt. Misschien is het bedrijf nu ook nog niet groot genoeg om zich te mengen in de opkomende vechtmarkten.

De prijs
Dan de prijs. Grontmij betaalt 120 miljoen euro voor Ginger, een premie van 67,4% ten opzichte van Ginger's slotkoers van gisteren. Eenderde van die overname moet komen via nieuw uit te geven aandelen. Daarmee betaalt het ruim acht keer de opbrengst voor rente en belasting (EBIT).

Analisten noemen dat een flinke prijs binnen de sector. Het gegeven dat Ginger meteen aan de winst van Grontmij gaat bijdragen is dan een goedmakertje. En ook de beloofde kostenbesparingen en verkoop van een paar niet-kernactiviteiten moeten aandeelhouders gunstig stemmen.

Duidelijkheid over de eigen solvabiliteit na de overname moet later komen. Eén ding is nu al zonneklaar. Grontmij heeft een lieve cent over gehad om aan massa te winnen in een markt die op het punt van bewegen staat.




Gerelateerde artikelen