VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wavin moet scoren in laatste maanden onder topman Houben

Het had een positief einde moeten worden voor Wavin-topman Philip Houben. Na tien jaar aan het roer bij de plastic buizenfabrikant is Houben bezig aan zijn laatste maanden. Na een turbulent 2009, met fors lagere omzetten en een torenhoge schuld, staat voor dit jaar licht herstel op de planning.

Bij Wavin, dat sterk afhankelijk is van de bouwsector, zullen ze de dan ook met gemengde gevoelens ontvangen hebben. Dat er 40 procent minder nieuwbouw is opgeleverd in het eerste kwartaal van 2010 moet de Europees marktleider op het gebied van plastic buizen al wel gemerkt hebben. Maar ook het aantal vergunningen voor nog te bouwen woningen daalde fors.

Gelukkig is Wavin al lang niet meer uitsluitend afhankelijk van de Nederlandse markt. Sterker nog, samen met Denemarken en Italië is de thuismarkt het gebied waar Wavin nog steeds teruggang ziet. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Turkije trekt de vraag weer aan, de rest van Europa stabiliseert.

Tropenjaar
Maar eerst terug naar 2009. Een tropenjaar, zo liet bestuursvoorzitter Houben zich ontvallen tegenover beleggers tijdens de jaarlijkse vergadering. De orkaan was doorstaan maar er heerst nog wel een zware storm economisch gesproken zo waarschuwde hij. Wavin komt daar sterk uit is zijn vaste overtuiging. Het marktleiderschap in Europa kon gehandhaafd worden.

Naarmate het jaar vorderde stabiliseerde de omzetval zich van 30 procent in het eerste kwartaal tot 16 procent in het vierde. De marges konden dankzij ingrijpen in de kosten (45 miljoen besparing) gehandhaafd blijven. Uiteindelijke resteerde een bescheiden netto winst van 1,8 miljoen euro.

Peentjes zweten
Halverwege 2009 dreigde Wavin door de bankconvenanten te zakken. Het kreeg de rekening gepresenteerd voor een veel te zware schuldenlast, een erfenis van de vorige eigenaren, private equityhuis CVC.

Fors saneren (1600 medewerkers verlieten het bedrijf en investeringen werden teruggebracht) hielp maar een zeer  werd noodzakelijk. Deze emissie was door de banken (16 stuks) als voorwaarde gesteld om tot een herfinanciering te komen. Bijkomende eis van de banken was dat over de jaren 2009 tot 2012 geen dividend aan aandeelhouders wordt uitgekeerd.

De balans van Wavin oogt nu een stuk beter. De schuldenlast verminderde van 461 naar 236 miljoen en er wordt ruimschoots aan de bankconvenanten voldaan.

Houben voelt zich comfortabel bij deze herfinanciering tot 2013. Ook als de markten verder wegzakken blijft Wavin boven water, zo verzekerde Houben zijn aandeelhouders.

Vooruitzichten
Wavin ziet een bemoedigende orderontvangst voor de rest van het jaar. Het bedrijf verwacht prijsverhogingen, door stijgende olieprijzen, met vertraging door te kunnen berekenen. De kleine winst van vorig jaar, 1,8 miljoen, moet overtroffen worden. Het bedrijf houdt zijn focus op Europa, waarbij veel wordt verwacht van de Europese ‘opkomende markten' in Oost-Europa.

Of dat lukt horen we volgend jaar van de nieuwe topman Henk ten Hove. Hij zal in oktober het stokje van overnemen. Officieel vertrekt Houben per 1 januari 2011. Ten Hove zit al elf jaar in de raad van bestuur van Wavin en zal moeten zorgen voor verdere uitbouw van de buizenfabrikant.

8 oude aandelen voor 1 nieuw aandeel  
Begin mei voerde Wavin een reverse stock split door. Acht oude aandelen met een nominale waarde van 0,05 werden omgewisseld in één nieuw aandeel van nominaal 0,40. De bedoeling is om daghandelaren op afstand te zetten en de volatiliteit in het aandeel te verminderen. Bij de lage omzetten in het aandeel, slaat bij een geringe investering de koers fors uit.

De geschiedenis leert dat dit soort maatregelen vaak maar tijdelijk effect hebben. En zelfs die korte tijd lijkt Wavin niet gegund. Het aandeel over de koersenborden stuiteren. In de week van de omgekeerde splitsing verloor het aandeel zelfs 18,5 procent, de sterkste daler uit de Midkap.