VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook van Deutsche Bank geen gratis lunch

Bij het bestuderen van het prospectus van de Deutsche Bank Eurostoxx 50 tracker zullen beleggers zich achter de oren krabben. De tracker heeft een total expense ratio (TER) van 0,0 procent. Opmerkelijk, want de goedkoopste trackers hebben tenminste een TER van 0,15 procent. Maar gratis lunches bestaan niet, helemaal niet in de financiële wereld. Hoe doen de Duitsers dit?

‘Seceruties lending’, oftewel het uitlenen van de onderliggende aandelen in de portefeuille, is het meest waarschijnlijke trucje. De fondsbeheerder vraagt al gauw tientallen basispunten voor het uitlenen van de stukken.

Met een fondsvermogen van 2,1 miljard betekent dit een inkomstenstroom van enkele honderden miljoenen euro’s. De bankiers rekenen voor de trackers geen beheervergoeding, maar vullen wel hun zakken met de uitleenactiviteiten.

Misgelopen inkomsten
Maar die inkomsten behoren eigenlijk toe aan de participanten: zij lopen dus rendement mis waardoor de echte kosten van het fonds enkele basispunten zou moeten bedragen. Dit product is dus alles behalve gratis.

Door leeninkomsten niet als ‘expense’ voor de participanten op te voeren, komen zij niet tot uitdrukking in de TER. Hierdoor is de TER van beleggingsfondsen die deze werkwijze hanteren niet altijd een betrouwbare indicator van de werkelijke kosten van een fonds. Het loont hier op te letten. Als je de verborgen kosten meerekent is dit product alles behalve gratis.