VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belangrijkste industrielanden sluiten akkoord over schuldreductie

De landen van de Groep van 20 hebben tijdens de top in Toronto afgesproken dat de ontwikkelde economieën hun begrotingstekorten in 2013 hebben gehalveerd en vanaf 2016 de staatschulden zullen verlagen.

De verwachtingen van de G20-top waren vooraf bescheiden, aangezien de meeste maatregelen voor verdere financiële regelgeving pas zullen worden afgerond tijdens de ontmoeting in Seoul in november 2010.

In de slotverklaring luidt het dat alle G20-landen (in praktijk gaat het enkel over de rijke landen) hun deficit tegen 2013 minstens moeten halveren. Tegen 2016 moeten ze de afbouw van hun overheidsschuld inzetten.
In de slotverklaring staat dat de tegen 2013 hun telkort minstens hebben moeten halveren. Tegen 2016 moeten ze de afbouw van hun overheidsschuld inzetten.

Er is in het akkoord ruimte voor verschillende snelheden. Landen waar het economisch herstel minder voorspoedig gaat mogen meer tijd nemen. Terugdringen op een groeivriendelijke manier heet dat, bedoeld om te vermijden dat het terugdringen van de begrotingstekorten de fragiele economische groei schaadt.

Over een mogelijke bankentaks zijn gemaakt. In principe mag ieder land op dit vlak doen wat het wil.

Voor de , over solidere banken, is bepaald dat die niet worden afgezwakt. Basel III wordt een stuk strenger dan Basel II, maar de banken zullen een ruime overgangsperiode krijgen.