VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Overheden sturen rechtstreeks op nieuwe crisis aan'

Op fijnzinnig taalgebruik valt Marc Faber, voorspeller van de kredietcrisis en gepatenteerd zwartkijker, zelden te betrappen. In de aanloop naar de G20-top had de Zwitser weer een paar fijne oneliners paraat. Overheden zijn volgens Faber "gegroeid als kanker."

Faber vindt dat overheden zich te zeer hebben ingevreten in de vrije markt. "Als overheden zich ermee gaan bemoeien is het resultaat normaal gesproken slechter dan uitgevoerd door de private sector, " aldus de vrije marktfundamentalist.

Als er problemen zijn op de financiële markten dan is het volgens de auteur van het aan onafhankelijke toezichthouders (ECB, FED) om in te grijpen. Overheidsingrijpen zorgt wat Faber betreft voor teveel ruis. "Markten geven duidelijke signalen af als er hulp nodig is. Overheidsingrijpen verhult die signalen.

Faber, onder andere bekend vanwege het advies aan zijn klanten om aandelen te verkopen een week voor de beurscrash van 1987, is ervan overtuigd dat alle overheidsingrijpen onbedoelde, negatieve gevolgen heeft. "Uiteindelijk zal de markt het ingrijpen ‘breken' en dan is er opnieuw paniek."


Eén zorg onder economen neemt Faber graag weg: de angst voor deflatie. Van een dergelijke waardevermeerdering van geld, behoorlijk funest voor een economie, kan volgens de kleurrijke Zwitser geen sprake zijn. Hij wijst op de fors gestegen voedselprijzen in de opkomende landen (+20 procent) en hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk.

En de inflatie zal verder toenemen volgens Faber: "De Fed, ECB en andere centrale banken hebben geen andere keuze dan geld bij drukken en meer probleemleningen overnemen. Die route leidt rechtstreeks richting een nieuwe crisis." 

Recente voorspellingen van Faber:

Mei 2010: China kan in de volgende negen tot twaalf maanden een crash beleven.

April 2010: Overheden zullen ons failliet betekenen

November 2009: Nieuwe financiële crisis zal tot oorlog leiden