VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad en Adecco lijken steeds meer op elkaar

Van nature absorberen uitzendorganisaties de conjunctuurschokken en dat komt tot uiting in hun resultaten en beurskoersen. Maar beleggers overdrijven vaak.

Het is bekend: uitzendfondsen zijn cyclisch. De conjunctuur wordt in de resultaten van deze bedrijven nog extra uitvergroot. Dat hangt nauw samen met de ratio achter het concept van flexibele arbeid. Het bedrijfsleven wapent zich tegen schommelingen in de economie door om de kern van vast personeel een flexibele schil te creëren zodat hun bedrijfsomvang soepeler mee kan ademen met groei en krimp van de economie.
 
Uitzenders zijn er om dit proces te faciliteren. Dat hun koersen de hoog- en laagconjunctuur reflecteren is vanzelfsprekend, maar de koersuitslagen zijn vaak te heftig. Beleggers zouden beter moeten weten, maar in de praktijk zijn ze ook wat de uitzendbedrijven betreft onderhevig aan sterk wisselende stemmingen. De ene keer himmelhoch jauchzend, de andere keer zum Tode betrübt. Zoals met name blijkt uit het koersgedrag van Randstad.
In de twintig jaar dat Randstad inmiddels aan de Amsterdamse beurs is genoteerd, ging de koers over duizelingwekkende toppen en diepe dalen.

Gedurende de ‘roaring nineties’ werd in juli 1998 een top bereikt van 74,06 euro, waarna het aandeel tijdens de recessie van de jaren 2001/2002 terugviel tot een treurig dieptepunt van 5,37 euro in oktober 2002. Vanaf 2003 ging het weer crescendo opwaarts, totdat in mei 2007 het aandeel weer eens boven de 60 euro noteerde. Tijdens de jongste recessie was het weer helemaal mis. Binnen twee jaar zag het aandeel meer dan 80 procent van zijn waarde vervliegen. Maart 2009 kon het fonds opgepikt worden voor 10 euro.

Het herstelproces sindsdien heeft veel weg van wat beleggers eerder meemaakten. Randstad ging in april dit jaar weer door de 40 eurogrens om kortgeleden met de troebelen rond de euro weer wat terug te vallen. De koersbeweging is zo heftig dat beleggers zich niet al te veel behoeven aan te trekken van een niet geheel correcte timing voor het in- en uitstappen. Belangrijker is om het momentum aardig in te schatten en je vervolgens een tijdje met de flow te laten meevoeren. Eén ding is duidelijk: een simpele buy-en-holdstrategie heeft de afgelopen tien jaar voor beleggers in uitzendfondsen niet gewerkt. Het geldt voor Adecco, de met stip grootste in de mondiale sector, niet minder dan voor Randstad. Lees meer