VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onenigheid over bankentaks wordt steeds zichtbaarder

Moeten banken een extra heffing betalen? Weinig twijfel, vlak na de crisis. Nu spreken steeds meer tegenstanders zich uit. Een overzicht.

Kort na de kredietcrisis leek het voor velen een logische zaak. Banken hebben de economie beschadigd en massaal belastinggeld als steun ontvangen. Een extra bankentaks voelde als genoegdoening. De tegenstanders zwegen. Maar nu de paniek van de crisis iets is geluwd, laten tegenstanders steeds luider van zich horen.

Wie vindt wat? Een overzicht.

Banken: Tegen

Een open deur, maar de banken zijn niet blij met het plan, zoals iedere partij een nieuwe belasting met weinig enthousiasme zou ontvangen. Een slecht idee zegt Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij noemde de taks eerder “een woedebelasting.”

Door de banken extra te belasten zou er minder geld over zijn voor kredietverstrekking en dat is weer slecht voor de economische groei.

Banken die het gered hebben zonder overheidssteun zijn nog zuurder. Piet Moerland van de Rabobank noemde het laatst “onredelijk… als een degelijke, zelfredzame bank gestraft zou worden met een generieke bankbelasting waarvan linksom of rechtsom onze klanten en leden de dupe worden.”

 Europa:  Voor

De Europese Commissie ziet de bankenbelasting als een buffer die een nieuwe rondw staatssteun moet voorkomen. De Commissie wil lidstaten verplichten crisisfondsen op te zetten.

Elk land moet een pot geld gaan beheren die bedoeld is om eventuele bankfaillissementen mee af te wikkelen. Banken zullen via een speciale belasting zelf moeten opdraaien voor het voeden van deze fondsen.

De minister: Voor, maar anders

Invoering van een bankentaks zou demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën een mooie cent kunnen opleveren, zo’n 400 miljoen euro per jaar. Maar in de opzet van het Europese plan voor een steunfonds ziet hij geen heil. De bankenbelasting moet door de overheid ook uitgegeven kunnen worden aan bijvoorbeeld zorg en onderwijs, zo vindt de minister.

De Jager heeft weinig haast met invoering. Hij wil zeker zijn dat de bankentaks en geen grote schade aanrichten in de nog steeds kreupele bankensector. “Het is mogelijk dat we straks concluderen dat het idee goed is, maar nu nog niet. Dat we vanwege de nieuwe kapitaaleisen besluiten om het pas over enkele jaren te doen.”

De Nederlandsche Bank: