VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondernemingskamer gelast onderzoek naar ondergang Van der Moolen

De Ondernemingskamer (OK) van het Amsterdamse gerechtshof heeft vandaag op verzoek van de VEB  een onderzoek gelast naar mogelijk wanbeleid bij Van der Moolen. De OK heeft geoordeeld dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid bij Van der Moolen.

Met deze uitspraak volgt de OK het verzoek van alle partijen om een enquête te gelasten
Het onafhankelijke onderzoek bij het failliete effectenhandelbedrijf moet vaststellen of sprake is van wanbeleid, en zo ja wie daarvoor verantwoordelijk is.

De onderzoeksperiode loopt van 1 januari 2005 (moment dat de overname Curvalue plaatsvond) tot en met datum faillissement dat op 10 september 2009 is uitgesproken. Twee nader aan te wijzen onafhankelijke deskundigen zullen het onderzoek gaan uitvoeren.

De OK typeert in zijn uitspraak het handelen van Van der Moolen als zwalkend beleid. Het gaat dan met name om de overname van Curvalue. Binnen een jaar na overname moest al 10 miljoen euro aan goodwill (22 procent van de koopsom) worden afgeboekt op de aankoop.

Ook vermoedt de OK dat Van der Moolen niet adequaat heeft gehandeld toen het handelshuis eind 2008 in liquiditeitsproblemen kwam.

Bij het stopzetten van handelsplatform Online Trader (reeds na acht maanden) zien de rechters een discrepantie tussen de externe berichtgeving en de intern bekende werkelijkheid.

• 
De VEB is tevreden met de uitspraak. 'Dit is een belangrijke eerste stap op de weg naar genoegdoening voor gedupeerde aandeelhouders', aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter.

De VEB diende in november 2009, samen met ASR Nederland en een aantal andere aandeelhouders, een verzoek in bij de OK om een onderzoek naar mogelijk wanbeleid rond de ondergang van het handelshuis Van der Moolen.

Als de onderzoekers oordelen dat er inderdaad sprake is geweest van wanbeleid dan kunnen op grond daarvan eventuele vervolgacties worden ondernomen.

Vereniging van Effectenbezitters