VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Duitse hedgefondsmanager pleegt zelfmoord tijdens arrestatie

Liefst 150 hedge funds worden door de Amerikaanse toezichthouder SEC doorgelicht op verdenking van fraude. De praktijken van twee hedgefondsen van het Duitse K1 zijn inmiddels op een drama uitgelopen. Fondsmanager Dieter Frerichs heeft zelfmoord gepleegd tijdens zijn arrestatie.

Het moet een dramatische scene zijn geweest, afgelopen zaterdag op Mallorca. Dieter Frerichs lag op een handdoekje in de tuin van zijn strandvilla te zonnen op het moment dat drie politieagenten aanklopten. Zij kwamen om Frerichs, directeur van twee hedgefondsen, te arresteren.

De twee speculatieve vielen onder de vlag van de Duitse financiële partij . Oprichter Helmut Kiener van K1 was al eerder opgepakt op verdenking van grootscheepse piramidefraude met de twee fondsen. Kiener, een voormalig psycholoog en vertegenwoordiger in telefoonboeken, was een gerespecteerde persoon in het Duitse zakencircuit die eind 2008 nog op audiëntie mocht bij de paus.  

Investeerders, waaronder gerenommeerde banken als JPMorganChase, Barclays en BNP Paribas, werden via de fondsen van K1 voor meer dan euro 300 miljoen euro opgelicht. Althans dat is de beschuldiging van jsutitie in het Duitse Würzburg.

Twee schoten
Voor Dieter Frerichs, de directeur van de twee fondsen, bleek de gevangenis geen optie. Hij was eerder al in april gearresteerd en wegens een zwakke gezodheid voorwaardelijk vrij. Nadat de agenten de reden van hun bezoek hadden toegelicht, trok Frerichs een pistool uit een tas die naast hem lag. Het eerste schot ging de lucht in, de tweede kogel joeg Frerichs door eigen schedel.

De activiteiten van het Duitse K1 worden al langer gevolgd door justitie. De twee fondsen, K1 Invest en K1 Global zijn zogenoemde funds of funds. Dit zijn beleggingsfondsen die weer in andere hedgefondsen beleggen. In oktober vorig jaar kwamen berichten naar buiten dat de fondsen zich schuldig zouden maken aan ‘circular trading'.

Kort gezegd is circular trading een frauduleuze methode om de koers en omzetten van bepaalde effecten kunstmatig op te pompen. Twee partijen spreken met elkaar af een koop-, respectievelijk verkooporder te plaatsen van precies dezelfde omvang en tegen dezelfde prijs.

Vaak zijn deze partijen ook nog onderdeel van één en dezelfde frauduleuze firma zodat de effecten niet eens juridisch van eigenaar veranderen. Door de toekomstige koers met opzet te manipuleren kunnen fraudeurs winst maken.

Na Madoff hek van de dam
Het schandaal rond de hedgefondsen van K1 is geen incident. Na de val van megafraudeur Bernard Madoff en Allen Stanford is de jacht van de autoriteiten op malafide hedgefondsen geopend. De Amerikaanse toezichthouder SEC liet vorig jaar april weten .

Volgens Wall Street-veteraan   is de SEC de fondsen op het spoor gekomen door nadere bestudering van de klantenbestanden van Bernard Madoff. Doyle verwacht dat na K1 meer fondsen met de billen bloot moeten.

Halverwege 2008 zijn veel fondsen op slot gegaan. Investeerders konden hun geld niet meer terug trekken. Bij veel fondsen zal de financiële onrust de legitieme reden zijn voor het dicht gooien van het fonds, meent Doyle.

Maar voor een enkeling zal fraude de reden zijn. Zonder nieuwe instroom aan investeringen kunnen vroege investeerders in dergelijke piramidespellen niet meer betaald worden. Dan volgt de pijnlijke en dramatsiche ontmaskering.