VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Commissarissen SBM Offshore krijgen fors hogere vergoeding

Maritiem dienstverlener SBM Offshore vindt het hoog tijd dat zijn commissarissen wat beter betaald worden. Door selectief te vergelijken met andere bedrijven gaan de interne toezichthouders bij SBM nou tot de grootverdieners in commissarissenland horen.

Toegegeven, de beloning van de commissarissen bij SBM was tot nu toe aan de lage kant. Een commissaris bij SBM krijgt nu euro 45200 euro per jaar, terwijl er gemiddeld meer dan euro 57000 wordt betaald door AEX-fondsen.

Volgens president-commissaris Heinz Rothermund blijkt het huidige honorarium "onvoldoende om internationaal georiënteerde commissarissen aan te trekken die over de juiste kwalificaties, expertise en ervaring beschikken."

Gelukkig bieden externe beloningsadviesbureaus uitkomst. Bureaus als Towers Perrin Hay Group onderzoeken op verzoek of de beloningen van topbestuurders de toets met vergelijkbare ondernemingen kunnen doorstaan.

Er zijn geen gevallen bekend waarbij een beloningsbureau ondernemingen het advies geeft de salarissen van het topmanagement te verlagen.

En dus moeten ook bij SBM Offshore de commissarissen een extraatje krijgen, zo was de conclusie. Na de opwaartse aanpassing zullen commissarissen echter aanzienlijk meer ontvangen dan gebruikelijk is in Nederland.

Bescheiden fonds met ruimhartige beloning
SBM Offshore is met iets meer dan 2 miljard euro omzet (cijfers 2009) een kleintje binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX. Bij het nieuwe niveau en de structuur van de beloning zal een commissaris bij acht commissarisvergaderingen per jaar, zoals in 2009, gemiddeld zo'n tien- tot twaalfduizend euro per vergadering toucheren.

Goed toezicht mag wat kosten. Aan commissarissen moeten tegenwoordig hoge eisen gesteld worden. Een bijbaantje is het al lang niet meer, door de toegenomen verantwoordelijkheid en wet- en regelgeving. Vraag is of SBM een niet al te rigoureuze stijging heeft ingevoerd.

Het lijkt een typisch geval van ‘cherrypicking'. SBM Offshore heeft zich waarschijnlijk vergeleken met grootmachten als AkzoNobel, ING en Philips die hun commissarissen inderdaad meer dan het gemiddelde betalen.