VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alleen aandelenfondsen behalen hoogste VEB-score

Negen beleggingsfondsen hebben sinds juli het maximale aantal van vijf VEB-sterren. Alle negen zijn aandelenfondsen. Vooral aandelenfondsen die zich specialiseren in een bepaalde sector blijken hoog te scoren.

De vijf sterren-fondsen zijn degene die relatief lage kosten berekenen en daar een behoorlijk rendement voor het te nemen risico tegenover stellen.

Dat blijkt uit de periodieke herwaardering van beleggingsfondsen die de VEB ieder kwartaal uitvoert. Deze VEB-fondsenrating wordt toegekend op basis van drie factoren. Veruit de belangrijkste is het kostenniveau van een beleggingsfonds. De andere twee factoren zijn rendement en risico.

Alle drie de factoren bestaan zelf weer uit twee onderdelen. Zodoende ontstaat er een rating die een brede basis kent en niet volledig afhankelijk is van al geleverde prestaties.

Zes van de negen fondsen die nu de hoogste waardering hebben, hebben voor het eerst die vijf sterren gekregen.
Drie aandelensectortrackers van het Franse Lyxor (, en ) hadden al vier sterren en kregen er één bij. Twee andere trackers, en EasyETF Euro Health, vergaarden eveneens een extra ster.

 De fondsen met vijf VEB-sterren
 


De grootste sprong maakte het actief beheerde , dat van drie naar vijf sterren ging. Daarnaast heeft ook het het maximale aantal sterren. Daarmee is SNS de enige beheerder van actieve fondsen met de hoogste rating.

Alleen aandelenfondsen
Opvallend is dat uitsluitend aandelenfondsen de hoogste score weten te behalen. Tot voor deze herwaardering behaalden vastgoedfonds Ohra Onroerend Goed Fonds en vastrentend fonds nog de hoogste score. Het iShares-fonds verloor één ster, terwijl het Ohra-fonds is opgeheven.

Het is niet alleen hosanna bij het fondsenteam van SNS. SNS leverde met het overwegend in aandelen beleggende mixfonds de sterkste daler van dit kwartaal. Het fonds daalde van vier naar twee sterren.

Grootste stijgers