VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers wachten op lichtpuntjes in lastige toekomst AND

Van het gestaalde zelfvertrouwen dat digitale kaartenmaker AND vorig jaar uitdroeg is inmiddels weinig meer over. Uitgesproken verwachtingen voor 2010 werden weer ingetrokken. Eind deze maand moet AND klare wijn schenken.

In een maand tijd kan veel veranderen bij digitale kaartenmaker AND. In april, bij de publicatie van het jaarverslag, zei AND nog hogere omzet en winst te verwachten in 2010.

Een maand later gaf het Rotterdamse bedrijf ineens geen verwachting voor het lopende jaar meer af vanwege onzekere marktomstandigheden. De mededeling volgde op berichten dat omzet in de eerste maanden van 2010 juist omlaag was gegaan en winst was omgeslagen naar rode cijfers.

Haar in de boter
De reden voor de plotselinge omslag in het humeur van de Rotterdamse kaartenmakers laat zich raden. Het vorig jaar groots aangekondigde contract met -naar gebleken is- Google lijkt tot nu toe weinig resultaten te hebben opgeleverd.

Vorig jaar rekende AND-topman Maarten Oldenhof er nog op dat de overeenkomst met Google de omzet van het concern zou verdriedubbelen en de winst zou vervijfvoudigen in 2009 en 2010.

Het contract zou bovendien een bewijs zijn dat de digitale navigatiekaarten van Klein Duimpje AND niet onder deden voor die van grote concurrenten TeleAtlas (TomTom) en Navteq (Nokia). Topman Maarten Oldenhof kreeg voor het binnenslepen van het contract de Amerikaan zelfs een bonus van 75.000 euro voor.

Hoe de overeenkomst met Google precies in elkaar steekt blijft voor beleggers onduidelijk. Het lijkt te gaan om een contract op basis van ‘no cure no pay'-basis: als Google, om wat voor reden dan ook, ontevreden is over de kaarten, dan neemt deze de kaarten eenvoudigweg niet af.

Dat is nu het geval en AND heeft vooralsnog niet bekend gemaakt waarom Google de kaarten niet wil.

Resultaten blijven zwaar achter
Duidelijk is in ieder geval dat de resultaten van de kaartenmaker zwaar achter blijven bij de juichverhalen van afgelopen jaar. In 2009 kwam de omzet niet verder dan 5 miljoen euro (+38,9 procent) en de nettowinst steeg met ´slechts´10 procent tot 1,465 miljoen euro.

In de eerste vier maanden van 2010 boekt de onderneming een ´gering´ verlies en het bedrijf doet geen uitspraak over de resultaten in 2010, zo bleek uit een trading update vlak voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (18 mei).

In het een maand eerder gepubliceerde jaarverslag ging het bedrijf uit Rotterdam nog uit van een hogere winst en omzet.

Race to the bottom
Nochtans heeft AND afgelopen tijd een zetje in de rug gehad binnen de turbulente markt van digitale kaartenmakers. Niet lang nadat Google bekend had gemaakt gratis kaarten te gaan verspreiden volgde Nokia dit voorbeeld. Ook Microsoft introduceerde een eigen telefoon (‘Kin') en biedt gratis navigatie aan in de Verenigde Staten.

AND kan profiteren van deze trend naar gratis. De potentiële klantenkring van AND bestaat uit een mix van internet providers, telefoonmakers en besturingssysteemmakers. Deze begeven zich allemaal op de markt van slimme telefoons (‘smartphones'), die ook steeds meer voorzien zijn van navigatiesoftware.

De recente lancering van navigatietoepassingen voor de iPhone in samenwerking met Navmi is een voorbeeld. AND leverde de kaarten voor Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, Belgie, Luxemburg en Zwitserland en Navmi schreef de navigatiesoftware. Voor de afbraakprijs van 3,99 euro kan de iPhone beller navigeren in deze landen.

Naar schatting ontvangt AND ongeveer 1 euro per download (schatting: ongeveer 1 euro). In de eerste zes weken na lancering werd de navigatiesoftware al 50.000 keer binnengehaald door telefoonbezitters.

Halfjaarcijfers belangrijk
De perikelen met Google, de ingetrokken winstverwachting en het feit dat de kaartenmaker maar geen voet tussen de deur kan zetten bij grote potentiële klanten zijn geen signaal van kracht. Combineer dit met het feit dat, ondanks inventiviteit van het kleine Rotterdamse bedrijf, de winstcapaciteit in de snel veranderde navigatiesector voortdurend onder druk staat.

Eind juli publiceert AND zijn halfjaarcijfers. Het lijkt een belangrijk moment. Beleggers willen duidelijkheid over de richting van het bedrijf in de directe en verre toekomst.

 Navigatiesector schrijft af. AND niet
 Boekhoudkundig houdt AND er opmerkelijk andere gewoontes op na dan bij grote broers als Navteq en TeleAtlas het geval is. De twee grootste concurrenten van AND, TeleAtlas en Navteq, zijn in 2007 door respectievelijk TomTom (2,9 miljard euro) en Nokia (8 miljard euro) overgenomen. Beide overnemers schreven de afgelopen jaren al miljarden af op de overname vanwege de toegenomen prijsdruk in kaartenland.

Een logische conclusie zou zijn dat ook bij AND waardeverminderingen doorgevoerd moeten worden. Maar het tegendeel is waar. AND blijft op grote schaal ontwikkelingskosten activeren en op de activazijde van de balans zetten (2009: 4,1 miljoen euro).

De totale geactiveerde ontwikkelingskosten (zeg de waarde van alle digitale landkaarten), staan op de balans voor liefst 16 miljoen euro (70 procent van het balanstotaal). Volgens het bestuur en de accountant was het niet nodig om hierop af te schrijven.

Als navigatiesoftware op termijn gratis wordt, zoals veel marktkenners denken, dan zal de sector opnieuw flink moeten afschrijven. AND moet daar nog mee beginnen.