VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Starbucks-baas toucheert tientallen miljoenen omdat de markt herstelt

Het leek een mooi gebaar van koffiebaas Howard Schultz. De ceo van Starbucks weigerde een contante bonus en bijna zijn hele vaste salaris. Het optiepakket dat hij afgelopen jaar wel accepteerde is inmiddels meer dan 40 miljoen dollar waard.

Presteert een bedrijf goed door prestaties van de leiding of is het gewoon meedeinen op gunstige marktontwikkelingen? Dat is dé vraag bij het uidelen van prestatiebeloningen. En geen mooier voorbeeld dan dat van Howard Schultz, bestuursvoorzitter van koffieketen Starbucks.

Het jaar 2008 was dramatisch voor de wereldwijde koffieketen. Op het toppunt van de kredietcrisis hadden mensen wel wat anders aan hun hoofd dan te genieten van de beleving die koffie drinken bij Starbucks moet heten.
De beurskoers van Starbucks laat dat goed zien. In oktober 2006 dobberde het aandeel rond 38 dollar. In november 2008 was daar nog maar 7,83 dollar van over.

 Het aandeel Starbucks
 

Het toeval wil dat het juist in de maand november de commissarissen van Starbucks de beloning vast stellen die de topman het daaropvolgende jaar mag toucheren. 

Starbucks deelt behalve een vast salaris en cashbonus ook nog opties uit. Door de val van de beurskoers kreeg Schultz in november 2008 meer dan drie keer zoveel opties als voorgaande jaren. De uitoefenprijs werd vastgesteld op 8,64 dollar, de koers van het aandeel rond die datum.

Inmiddels is het economisch getij weer wat tot rust gekomen. Consumenten en beleggers hebben weer wat meer vertrouwen in de toekomst. Bestedingen en aandelenbeurzen zijn over een brede linie opgeveerd.

Ook de koffie van Starbucks en aandelen in de onderneming zijn weer gewild. Het aandeel Starbucks noteert nu hoger dan 25 dollar, nog steeds niet op het niveau van voor de crisis maar toch.

De beloning van de topman overstijgt die van voor de crisis wel. Het optiepakket van Schultz uit 2008 is inmiddels in waarde geëxplodeerd tot meer dan 44 miljoen dollar.

 Optiebeloningen Schultz plus waarde bij uitgifte
 

Eerder weigerde de Starbucks-topman zijn bonus over 2009 en liet zijn vaste beloning terugschroeven tot een luttele zesduizend dollar per jaar. Door de astronomische optiepakketten lijkt dat gebaar nu wat gratuit.

Toch valt het Schultz niet te verwijten dat de zilvervloot binnen vaart. Het zijn de commissarissen van Starbucks die forse fouten hebben gemaakt. Bij de toekenning van opties hebben ze marktherstel en persoonlijke prestaties niet kunnen scheiden. Bovendien zijn ze bij de berekening van de opties met verkeerde cijfers in gegaan.

De beweeglijkheid van de aandelenkoers, de volatiliteit, speelt een belangrijke rol bij de waardebepaling van een optie. Commissarissen hebben die volatiliteit significant veel hoger ingeschat dan in voorgaande jaren.

 Volatiliteit flink hoger ingeschat
 

Van enige zelfreflectie lijkt overigens geen sprake bij de interne toezichthouders van Starbucks. Zij laten weten "de beloning consistent te vinden in vergelijking met de gebruikelijke beloningen in de markt. "