VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DIM verlaat de beurs met zwarte cijfers en naargeestig perspectief

Nog twee weken te gaan voordat vastgoedfonds DIM de Amsterdamse beurs verlaat. Het beursfonds sluit af met zwarte halfjaarcijfers. De huurinkomsten zijn verder teruggelopen.

Na vijf jaren trekken en sleuren heeft het Amerikaanse vastgoedfonds Equity One de buit dan toch binnen. Eind deze maand komt een einde aan elf jaar beursnotering van DIM Vastgoed. Equity One heeft
DIM in handen en kan daarmee het bedrijf van de beurs halen.

De directie van DIM heeft het bod van Equity One op de aandelen DIM (7,3 dollar per aandeel) gesteund. Hoe anders was dit . In 2005 probeerde Equity One ook al om DIM binnen te halen. De Amerikanen boden toen 20,50 dollar, bijna drie maal de huidige prijs, maar DIM zag niets in deze toenaderingen en bestempelde het bod als vijandig.

Op zijn kop
Inmiddels is de wereld voor DIM volledig gedraaid. Het fonds beheert uitsluitend winkelvastgoed in Florida, een markt die totaal is ingestort. DIM heeft zijn vastgoed voor tientallen miljoenen dollars moeten afwaarderen. Herstel lijkt niet in zicht. Kredietbeoordelaar Moody's rekent erop dat de vastgoedmarkt in Florida pas in 2030 herstel laat zien.

Ook in het eerste halfjaar van 2010 heeft DIM de waardering van zijn vastgoed moeten verlagen, maar een massale waardeverdamping zoals vorig jaar is het niet.

Veranderingen in waardering van het vastgoed is terug te vinden in het zogenoemde indirecte resultaat. Dit resultaat was afgelopen halfjaar 2,2 miljoen dollar negatief, tegen 11,8 mln dollar een jaar eerder.

Toch verlaat DIM de beurs met zwarte cijfers. Het directe beleggingsresultaat, huuropbrengsten min kosten, daalde ten opzichte van vorig jaar maar compenseerde de waardedalingen. Het fonds kan daarmee een winst laten optekenen van ruim 1 miljoen dollar, waarvan meer dan de helft in het tweede kwartaal is geboekt.

Intussen heeft DIM steeds meer moeite om de vierkante meters winkelruimte te verhuren. De bezettingsgraad daalde licht naar 91,7 procent. Ter vergelijking: Corio, de vastgoedbelegger uit de AEX, heeft een bezettingsgraad van ruim 96 procent; Eurommercial Properties kent een nog wat hogere bezetting.

Blijven werken
DIM geeft geen verwachting voor heel 2010 af "vanwege de economische situatie in de VS en de voortdurende onzekerheden in de markt." Vorig jaar moesten alle uitgesproken verwachtingen later worden ingetrokken.

De waarde van het aandeel DIM stond eind juni op 6,19 dollar, nog geen 18 procent onder het bod van Equity One. Voor aandeelhouders DIM is het in ieder geval veel te vroeg om te gaan rentenieren in Florida.

 10 maart 2010

26 maart 2010

19 februari 2010

2 november 2009