VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Orderboek Besi naar recordniveau

Als toeleverancier aan de chipindustrie zit Besi in de huidige halfgeleiderbonanza op rozen. Toch zou het te weinig eer zijn om de fors winst- en omzetgroei van Besi alleen daarop af te rekenen.

Net als ASML weet Besi, de benjamin onder de Nederlandse beursfondsen in de chipindustrie, indrukwekkende cijfers te presenteren over de eerste helft van 2010.

De omzet is ten opzichte van vorig jaar met bijna 200 procent gestegen. In vergelijking met de eerste drie maanden steeg de verkoop met ruim 58 procent tot 89,5 miljoen.

De (gecorrigeerde) nettowinst kwam uit op 15,4 miljoen euro waar vorig jaar een verlies van bijna 11 miljoen euro geleden werd. Het orderboek is opgelopen tot een recordomvang van 136 miljoen euro, merendeels te incasseren in het komende half jaar. De ordergroei dankt Besi met name aan een stijgende vraag naar productiesystemen uit Azië.

Natuurlijk , als speler in de halfgeleiderindustrie moet je in deze tijd hard je best doen om niet te profiteren van de enorme vraag naar chips. Netbooks (beperkte versie van de laptop)en smartphones zijn niet aan te slepen, wat de vraag naar chips explosief heeft doen toenemen.

Maar Besi zou tekort gedaan worden door de opleving uitsluitend toe te schrijven aan de explosieve vraag naar chips. Het bedrijf uit Duiven heeft vorig jaar een afslankkuur ondergaan door fors in de kosten te snijden. Het maakt dat het flink kan profiteren van de hoogconjunctuur in de chipindustrie.

Esec maakt verschil
En dan heeft Besi nog een grote troef in handen met de aankoop van het Zwitserse Esec, vorig jaar op het dieptepunt van de markt. Besi betaalde vijf miljoen voor het bedrijf, dat net als bijvoorbeeld ASMI actief is in de zogenoemde backend van de chipfabricage. In de tak van sport draait het om de bevestiging van losse chips op een vaste ondergrond.

De Zwitsers zullen zich nog wel eens achter de oren krabben over die prijs want een paar maanden na de deal bleek het bedrijf 46 miljoen euro waard. Besi kon meteen meer dan 40 miljoen bijschrijven op het eigen vermogen.

Feest gaat verder
Besi verwacht dat de positieve trend zal doorzetten. Het bedrijf rekent voor het derde kwartaal van dit jaar op een toename van de nettowinst en verwacht dat de omzet tussen de 10 procent en 15 procent zal stijgen.

Het is duidelijk: de zon schijnt bij Besi en dat zal nog wel even zo blijven. Beleggers hadden dat al lang in de gaten. In een jaar tijd won de koers van het aandeel meer dan 90 procent.




Gerelateerde artikelen