VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad gaat weer dividend uitkeren

Na twee jaar zonder dividend kunnen aandeelhouders Randstad dit jaar weer een uitkering tegemoet zien. De uitzender heeft de groei een versnelling hoger geschakeld. Tegenvaller: de marge kalft af.

Voor de eerste keer in bijna twee jaar tijd kan uitzender betere resultaten presenteren dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Dankzij een sterk aantrekkende vraag naar uitzendkrachten buiten Nederland stegen omzet en winst (EBITA) aanzienlijk.

Organisch groeide de omzet met 14 procent na een teruggang van 1 procent in het eerste kwartaal. En de groei zet door, zo verzekert topman Ben Noteboom beleggers. Zo steeg afgelopen kwartaal ook de autonome omzetgroei per werkdag van maand tot maand.

Randstad wordt Franse provincie
Vooral in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk trok de vraag naar uitzendkrachten sterk aan ten opzichte van het hele beroerde tweede kwartaal in 2009. Voor het eerst is de Franse markt de grootste voor Randstad. De omzet steeg hier 18 procent ten opzichte van vorig jaar. De winstgevendheid EBITA-marge klom tot 2,2 procent tegen 0,8 procent in het tweede kwartaal vorig jaar.

Dat Frankrijk nu meer omzet genereert dan Nederland heeft ook te maken met de bescheiden resultaten op de Nederlandse markt. De groei zit nog met name in industriële landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Nederland hobbelt hier als dienstenland achteraan.

De omzet nam in Nederland met vijf procent af. Bedrijven tuigen weer langzaam een flexibele schil van uitzendkrachten op maar aan gespecialiseerd personeel is nog minder vraag.

Teleurstellend is de gedaalde bruto winstmarge met 1,3 procent tot 18,7 procent. Randstad wijt die gedaalde winstgevendheid onder andere aan grote contracten die vorig jaar zijn afgesloten. In de honger naar omzet was het toen pakken wat je pakken kunt voor uitzenders, zeker grote contracten, ook al gaat dat ten koste van wat marge.

 Randstad-resultaten. Omzet en winst omhoog; marge omlaag
 

Dividend in aantocht
Al met al is topman Noteboom vol vertrouwen over de nabije toekomst. Hij verwacht zelfs weer dividend te kunnen uitkeren aan aandeelhouders. Voor het laatste gebeurde dat over 2007.

Toen ontvingen aandeelhouders ruim 1,25 euro per aandeel, bijna 38 procent van de winst. Dat zal er nu in ieder geval niet inzitten, zelfs al zou Randstad de hele winst uitkeren. De winst per aandeel over de eerste helft van het jaar bedroeg 0,45 euro.
Gerelateerde artikelen