VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 augustus 2010

Fugro lijkt uitgebodemd

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De olieramp in de Golf van Mexico heeft vooralsnog weinig negatieve gevolgen voor bodemonderzoeker Fugro, die zes procent van haar omzet in het Amerikaanse deel van de Golf realiseert.

Fugro boekte in de eerste helft van 2010 met 101 miljoen euro een 10 procent lagere nettowinst. Dat was iets boven de verwachting van analisten. De omzet nam wel iets toe, naar 1,04 miljard euro.

De daling is het gevolg van prijsdruk en slechte weersomstandigheden op zee aan het begin van het jaar.

Fugro verwacht dat de activiteiten die aan exploratie gerelateerd zijn prijsdruk zullen blijven ondervinden in de rest van dit jaar.

Voor het hele jaar verwacht Fugro een nettowinst van 260 miljoen euro en een omzet van 2,2 miljard. De orderportefeuille voor de komende zes maanden bedraagt 1,04 miljard dus er hoeven niet veel contracten te worden binnengesleept om de omzetdoelstelling te halen. Beleggers belonen het aandeel met een fraaie koerssprong.

Gevolgen olieramp
De inmiddels ook officieel grootste olieramp ooit, die ontstond doordat op 20 april 2010 een explosie plaatsvond op het platform Deepwater Horizon van BP, had aanvankelijk een negatief effect op de koers van het aandeel. Met de koerswinst van vandaag is de achterstand echter grotendeels weggewerkt.

Fugro is de belangrijkste speler op de wereldmarkt voor diepzeebodemonderzoek en werkt voor vrijwel alle belangrijke oliemaatschappijen, ook in de Golf van Mexico. Fugro's omzet in de golf bestaat vooral uit dienstverlening voor bestaande productie en heeft geen last van het exploratiemoratorium.

Wel wordt vastgesteld dat onzekerheden naar aanleiding van de olieramp tot gevolg hebben dat opdrachtgevers terughoudend zijn in hun activiteiten. Grote oliemaatschappijen zetten hun investeringsplannen voor de lange termijn echter voort.

Fugro gelooft dat er hooguit een tijdelijke terugval zal zijn. Het aandeel van olie dat onder de zee vandaan komt, zal alleen maar toenemen en dat is goed voor Fugro. Met name Brazilië is een belangrijke groeimarkt, voor de Braziliaanse kust zijn enkele enorme olievelden ontdekt waarin Petrobras de komende jaren flink zal investeren.

Fugro verklaarde eerder al te verwachten dat haar omzet uit Brazilië over vijf jaar voor 20 procent uit Brazilië kan komen, tegen 10 tot 12 procent nu.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}