VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro lijkt uitgebodemd

De olieramp in de Golf van Mexico heeft vooralsnog weinig negatieve gevolgen voor bodemonderzoeker Fugro, die zes procent van haar omzet in het Amerikaanse deel van de Golf realiseert.

Fugro boekte in de eerste helft van 2010 met 101 miljoen euro een 10 procent lagere nettowinst. Dat was iets boven de verwachting van analisten. De omzet nam wel iets toe, naar 1,04 miljard euro.

De daling is het gevolg van prijsdruk en slechte weersomstandigheden op zee aan het begin van het jaar.

Fugro verwacht dat de activiteiten die aan exploratie gerelateerd zijn prijsdruk zullen blijven ondervinden in de rest van dit jaar.

Voor het hele jaar verwacht Fugro een nettowinst van 260 miljoen euro en een omzet van 2,2 miljard. De orderportefeuille voor de komende zes maanden bedraagt 1,04 miljard dus er hoeven niet veel contracten te worden binnengesleept om de omzetdoelstelling te halen. Beleggers belonen het aandeel met een fraaie koerssprong.

Gevolgen olieramp
De inmiddels ook officieel grootste olieramp ooit, die ontstond doordat op 20 april 2010 een explosie plaatsvond op het platform Deepwater Horizon van BP, had aanvankelijk een negatief effect op de koers van het aandeel. Met de koerswinst van vandaag is de achterstand echter grotendeels weggewerkt.

Fugro is de belangrijkste speler op de wereldmarkt voor diepzeebodemonderzoek en werkt voor vrijwel alle belangrijke oliemaatschappijen, ook in de Golf van Mexico. Fugro's omzet in de golf bestaat vooral uit dienstverlening voor bestaande productie en heeft geen last van het exploratiemoratorium.

Wel wordt vastgesteld dat onzekerheden naar aanleiding van de olieramp tot gevolg hebben dat opdrachtgevers terughoudend zijn in hun activiteiten. Grote oliemaatschappijen zetten hun investeringsplannen voor de lange termijn echter voort.

Fugro gelooft dat er hooguit een tijdelijke terugval zal zijn. Het aandeel van olie dat onder de zee vandaan komt, zal alleen maar toenemen en dat is goed voor Fugro. Met name Brazilië is een belangrijke groeimarkt, voor de Braziliaanse kust zijn enkele enorme olievelden ontdekt waarin Petrobras de komende jaren flink zal investeren.

Fugro verklaarde eerder al te verwachten dat haar omzet uit Brazilië over vijf jaar voor 20 procent uit Brazilië kan komen, tegen 10 tot 12 procent nu.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen