VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen woorden maar daden

Topman Paul Polman van Unilever heeft gevoel voor timing. Na de koersdaling van vorige week kocht hij voor bijna een miljoen euro aan stukken Unilever. Helemaal vrijwillig is dat niet.

Hij had er natuurlijk ook 500.000 Magnum-ijsjes uit eigen winkel van kunnen kopen. In plaats daarvan sloeg Unilever-topman Polman afgelopen week fors aandelen in.

Volgens meldingen op de website van de AFM kocht Polman sinds 6 augustus voor €900.000 aan aandelen Unilever, waarmee zijn totale belang in Unilever momenteel zo'n €2,3 mln bedraagt.

Put your money where your mouth is, is een bekend gezegde onder professionele beleggers. Beleggingsanalisten en fondsbeheerders kunnen wel roepen dat een aandeel of fonds koopwaardig is, als zij er ook daadwerkelijk hun eigen geld in stoppen is het pas waarschijnlijk dat ze er zelf echt in geloven. Geen woorden maar daden, dat is misschien wel de mooiste vertaling naar het Nederlands.

Het feit dat Polman en de kleinere aandeelhouders een parallel belang hebben is zeker prettig, maar helemaal vrijwillig deed Polman het ook weer niet.

Hij moet volgens zijn contract in vijf jaar aandelen aanschaffen ter waarde van vier maal zijn basissalaris. Hij is nu net over de helft met zijn 83.471 aandelen Unilever. Hij heeft ook nog 25.964 in Londen genoteerde stukken.

Polman heeft goed getimed door zijn stukken te kopen na een koersdaling van Unilever afgelopen week, na de bekendmaking van de halfjaarcijfers. Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers, maar vooral door de sombere verwachtingen die Polman had voor de tweede helft van het jaar.

"We verwachten niet dat de concurrentiedruk zal verminderen en ons vermogen om de prijzen te verhogen zal beperkt blijven, ondanks stijgende grondstoffenprijzen in de tweede helft van het jaar," aldus de topman.

Op fora voor beleggers, altijd vruchtbare voedingsbodems voor een samenzweringstheorie, wordt druk gespeculeerd. Polman zou het aandeel hebben om voordelig in te kunnen slaan.

Daar is veel tegen in te brengen. Bestuurders krijgen maar een beperkte periode de tijd om stukken te kopen. Regels en toezicht zijn streng. Vaak staat al vooraf vast wanneer stukken worden aangeschaft en van de hand gedaan.

De uitspraken en verwachtingen van Polman worden gedeeld door concurrenten als Nestle dat waarschuwt voor een meer uitdagend business-klimaat in de tweede helft van 2010.

Tot nu heeft Polman nog maar weinig kunnen profiteren van zijn aankopen Unilever. Vorige week en in maart kocht hij tegen koers variërend van euro 21,22 tot euro 21,85. Inmiddels is het aandeel onder de 21 euro gedoken.

Insider Indicator 
‘Insider trading' is in het algemeen een interessante indicator voor beleggers. Bestuurders die het eigen aandeel kopen of verkopen geven daarmee een sterk signaal af.

Het was niet voor niets dat Nina Brink haar verkooptransacties voorafgaand aan de beursgang van World Online zo diep in het prospectus verstopte en er verder niets over zei.

Volg insider transacties via .

Kijk voor buitenlandse fondsen op bijvoorbeeld Yahoo Finance ()