VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Super de Boer loopt weg voor verantwoordelijkheid

Super de Boer heeft vandaag haar liquidatieplan ingetrokken. De vennootschap verwacht dat daarmee de zitting van dinsdag 17 augustus 2010 bij de rechtbank Utrecht niet doorgaat. Zij hoopt zo haar verantwoordelijkheid voor een deugdelijke liquidatie te ontlopen.

Met deze last-minute actie hoopt Super de Boer tevens een eerste uitspraak over de claim van gedupeerde beleggers wegens het lekken van koersgevoelige informatie te voorkomen. De VEB eist duidelijkheid voor gedupeerde beleggers.

Vereffening Super de Boer
Super de Boer N.V. is in liquidatie en heeft een vereffenaar aangesteld die de liquidatie begeleidt. De vereffenaar heeft een plan van verdeling (“liquidatieplan”) opgesteld. In dat liquidatieplan wordt geen rekening gehouden met een vordering van EUR 4,2 miljoen die de VEB namens een aantal benadeelde beleggers tegen Super de Boer heeft ingesteld. Resultaat van het liquidatieplan zou zijn dat de benadeelde beleggers hun schade niet meer op Super de Boer zouden kunnen verhalen. Zij zouden dus met lege handen staan als de rechter de vordering van de VEB toewijst. Reden voor de VEB om zich tegen het liquidatieplan te verzetten bij de rechtbank Utrecht.

De vereffenaar heeft het liquidatieplan op 12 augustus – slechts vijf dagen voor de zitting bij de rechtbank Utrecht en via een onaangekondigde advertentie – ingetrokken. Super de Boer en de vereffenaar ontlopen hun verantwoordelijkheid een deugdelijk liquidatieplan te laten vaststellen door de rechtbank.

Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB: “Super de Boer kan niet worden geliquideerd zonder dat het liquidatieplan aan de schuldeisers wordt voorgelegd. De VEB zal altijd in verzet komen als in het liquidatieplan geen rekening wordt gehouden met de vordering van de VEB. Met het intrekken van het liquidatieplan schiet Super de Boer dan ook helemaal niets op.”

De VEB verwacht dat de vereffenaar op termijn een nieuw liquidatieplan zal opstellen. Als de vereffenaar in dat plan wederom geen rekening houdt met de vordering, zal de VEB opnieuw in verzet komen.

Meld u aan voor de VEB-actie Super de Boer.
Klik op onderstaande button.


Zitting gaat door
Aanstaande dinsdag zal de VEB de rechtbank Utrecht verzoeken Super de Boer in de proceskosten en in de nodeloos veroorzaakte kosten te veroordelen. Gezien het feit dat kort voor de zitting het liquidatieplan is ingetrokken is er voldoende reden om aan te nemen dat de rechter deze kostenveroordeling zal toewijzen.

Achtergrond: de vordering van de VEB
Voordat Super de Boer op 18 september 2009 bekend maakte dat zij een overnamebod van Jumbo had ontvangen, liep de koers van het aandeel Super de Boer fors op. Tussen 7 en 17 september 2009 steeg het aandeel met bijna 25%  naar EUR 3,50. Daarbij was ook sprake van significant grotere handelsvolumes, zonder duidelijke reden. Achteraf is gebleken dat Jumbo haar concurrent Super de Boer al op 4 september 2009 – en dus veel eerder dan 18 september 2009 – had benaderd.

Onrechtmatig handelen jegens beleggers
Gezien de forse handelsvolumes en de grote koerssprongen ligt het voor de hand dat een aantal beleggers ruim voor de bewuste 18 september 2009 weet had van de overnameplannen. Zij hebben kunnen profiteren van deze voorkennis. Doordat Super de Boer de interesse van Jumbo niet openbaar heeft gemaakt terwijl zij op grond van de wet dit wel zou moeten doen, handelde zij onrechtmatig jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hebben gehandeld. De VEB begroot de schade van de benadeelde beleggers op EUR 4,2 miljoen.

Dagvaarding uitgebracht
De VEB heeft de dagvaarding tegen Super de Boer op 31 mei 2010 uitgebracht. Op 15 september 2010 wordt de Conclusie van Antwoord van Super de Boer verwacht.

LEES OOK:

31 mei 2010

21 oktober 2009

19 oktober 2009