VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud-minister Darling: RBS had nog maar een paar uur te leven

Het moet een hallucinant telefoongesprek geweest zijn voor de Britse minister van Financiën, Alistair Darling. Eind 2008 deelde een RBS-bestuurder hem per telefoon mee dat de bank nog een paar uur te leven had. "Wat ga je doen?", vroeg de banker

De Britse overheid heeft Royal Bank of Scotland (RBS) eind 2008 op het nippertje gered van een faillissement dat mogelijk de ineenstorting van de hele Britse financiële sector zou hebben betekend.

Dat de toenmalige Britse minister van Financiën, Alistair Darling in een interview met de BBC.

'Het was behoorlijk duidelijk dat de bank binnen twee uur zou omvallen. En de topbestuurder van RBS, wiens naam ik hier niet zal noemen, vroeg me: 'wat ga je doen?' Gelukkig hadden we een plan klaar en konden het faillissement voorkomen', zei Darling.

Royal Bank of Scotland werd in 2008 genationaliseerd nadat een geplande kapitaalverhoging van miljarden ponden mislukte. De Britse regering regering kreeg uiteindelijk een belang van 57 procent in RBS in handen door een reddingsfonds van 37 miljard pond (47 miljard euro). Eind 2009 is dat belang opgelopen naar 84 procent.

Als een van de grootste banken van het Verenigd Koninkrijk, kon de regering van premier Gordon Brown RBS niet laten omvallen. Een faillissement zou hoogstwaarschijnlijk de volledige ineenstorting van het Britse bankensysteem veroorzaken.

Twee zwaar geraakte consortiumvrienden
De bank was, net als Fortis, in de problemen door de overname van de Nederlandse bank ABN AMRO, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis. Net als Fortis had de bank

De Royal Bank of Scotland (RBS) heeft in 2008 waarschijnlijk het grootste verlies uit de Britse bedrijfsgeschiedenis geleden. Het zou gaan om 22 miljard euro. Eén van de belangrijkste oorzaken van het astronomische verlies is de overname van de zakenbank van ABN AMRO.

Die overname, in combinatie met de kredietcrisis betekende een catastrofe voor RBS. In 2008 boekte de bank een verlies van circa GBP 20 mrd. Het is het grootste verlies in de geschiedenis van het Britse bedrijfsleven.

De afschrijvingen op het overgenomen deel van ABN Amro liepen op tot 20 miljard Britse ponden.

Freds vliegtuig
RBS is de crisis uitgekomen met een gebroken reputatie. Voormalig bestuursvoorzitter Fred Goodwin gold na de crisis als een van de meest gehate personen van Groot-Brittannië.

De bedrijfscultuur van RBS onder zijn leiding kende bizarre uitwassen. Zo verplaatste de directie van de bank zich bij voorkeur van meer dan 17 miljoen pond dat de bank in 2004 aanschafte.

De nieuwe topman van RBS heeft de Dassault Falcon inmiddels te koop gezet.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net