VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Iedere snipper nieuws onder het vergrootglas deze week

Nu de Amerikaanse economie aan momentum verliest gaan resultaten uit het verleden (halfjaarcijfers) de koersen niet in beweging zetten deze week. Het zijn de verwachtingen en macro-economische data die voor forse uitslagen kunnen zorgen.

Het begon een paar weken geleden met de mistige blik van Fed-voorzitter Ben Bernanke. Hij noemde de economische vooruitzichten "ongewoon onzeker". En als de waarschijnlijke best geïnformeerde econoom ter wereld het al niet weet, waar moet een particuliere belegger dan zelfvertrouwen vandaan halen?

Afgelopen week nam de somberheid verder toe. Bernankes toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de Fed deed de markt concluderen dat de Fed-baas het vertrouwen in de economie verloren heeft.

De vrees voor een nieuwe economische teruggang of langdurig, zouteloos rond dolen rond het huidige economisch peil zorgt voor lage verwachtingen voor de rest van het jaar. Analisten schroeven hun verwachtingen voor de prestaties van bedrijven in het derde en vierde kwartaal en masse terug. Ook banken als Goldman Sachs gaan nu uit van lagere winstcijfers in de beursgenoteerde wereld.

Die onzekerheid heeft voor de hand liggende gevolgen:

Resultaten uit het verleden
Ook deze week zal een hun resultaten over het tweede kwartaal bekend maken. Onder meer Crucell, Wavin, SBM Offshore, Grontmij, Boskalis en Brunel geven deze week een kijkje in de keuken. Naar verwachting zal dit weinig effect hebben op koersen van de bijbehorende aandelen. Alleen tegenvallers zullen meteen verrekend worden door beleggers.

Het gaat de markt vooral om de verwachtingen die bedrijven af zullen geven voor de komende maanden. Tot nu zijn topmannen behoudend en bezorgd in hun prognoses. Dat zal deze week niet anders zijn, ook al omdat te hoge verwachtingen later worden afgestraft. Een verlaging van de eigen doelstellingen betekent in onzekere tijden al helemaal een deuk in het vertrouwen van beleggers.

Nieuws onder vergrootglas
Het nieuws zal vooral op macro niveau te vinden zijn. Vandaag was er de tegenvallende groei van de Japanse economie. Inmiddels wordt Japan in economisch opzicht overvleugeld door China. Analisten denken dat de groei van de economie in de komende maanden verder afneemt onder invloed van de wereldconomie.

Dinsdag geeft de Fed cijfers vrij over de industriële productie in de VS. In Nederland volgen later deze week cijfers over het consumentenvertrouwen, werkloosheid en huizenprijzen. Opnieuw zal het vooral de vooruitblik in de toelichting bij de cijfers zijn die beleggers bezig houdt.

Ieder prikje nieuws zal buitenproportioneel veel invloed hebben op de markt, zo voorspelt Mohamed A. El-Erian van 's werelds grootste obligatiebelegger PIMCO.

Halfjaarcijfers deze week

Presentatie halfjaarcijfers Beursfonds 
dinsdag 17 augustus Crucell
dinsdag 17 augustus Wavin
woensdag 18 augustus SBM Offshore
donderdag 19 augustus Grontmij
donderdag 19 augustus Simac
donderdag 19 augustus Draka Holding
donderdag 19 augustus Boskalis
vrijdag 20 augustus Brunel