VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

UNIT4 boekt sterke omzetgroei

UNIT4 heeft de sterke start van het jaar doorgezet in het tweede kwartaal. Ook de winstgevendheid werd verbeterd. De onderneming heeft veel vertrouwen in de rest van het jaar en durft het aan om de verwachtingen te verhogen.

UNIT4 heeft de sterke omzetgroei van het begin van het jaar in het tweede kwartaal weten vast te houden. De inkomsten stegen met 7 procent tot 102,5 miljoen, waardoor de groei over de eerste 6 maanden uitkomt op eveneens 7 procent tot 199,3 miljoen. Vooral de verkoop van licenties en contracten liepen goed en kwamen 11 procent hoger uit dan vorig jaar. De nettowinst steeg van 3,4 tot 6,5 miljoen euro.

Meer terugkerende omzet
De softwareonderneming behaalt inmiddels de helft van de inkomsten uit contracten. Niet geheel onbelangrijk. Licentie-inkomsten zijn over het algemeen eenmalig. UNIT 4 heeft met haar software contracten een systeem geïntroduceerd, waarbij klanten een soort van abonnement nemen op software. Hierdoor is er sprake van terugkerende omzet, waar dat bij licenties voornamelijk moet komen uit omzet uit onderhoud van de verkochte software.

Onderhoudsinkomsten onder druk
Juist de inkomsten uit service en onderhoud stond de afgelopen periode onder druk. Waar licenties en contracten mooie plussen lieten zien, daalde de omzet van dit onderdeel met 2 procent. Het is echter de verwachting dat door de gestegen licentieverkopen dit in de nabije toekomst weer aan zal trekken. Dit moet voor de rest van het jaar een verdere stimulans aan de groei kunne geven.

Winstgevendheid verbeterd
Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie (Ebitda) ging omhoog van 34 miljoen euro naar 40,3 miljoen euro. Dat betekende eveneens een aanzienlijke verbetering van de winstmarge van 18,2 procent naar 20,2 procent.

Teta moet groei in Oost-Europa mogelijk maken
In april van dit jaar werd circa 50 miljoen euro opgehaald met een aandelenemissie. Inmiddels is voor de opbrengst een besteding gevonden. Op 5 juli kocht UNIT4 een belang van 93 procent in de Poolse ontwikkelaar van ERP en Human Resource software, waarna op 5 augustus de resterende 7 procent werd overgenomen. UNIT4 moest daarvoor wel het eerste bod van 34 miljoen euro verhogen naar 40 miljoen euro, nadat de Britse concurrent Sage ook een bod had neergelegd. Dat bedroeg circa 37 miljoen euro. Teta moet UNIT4 nu een platform geven om te profiteren van de groeimogelijkheden in Oost-Europa

Verwachtingen omhoog
De goede ontwikkelingen in de eerste jaarhelft hebben er toe geleid dat de Sliedrechtse softwarefabrikant de vooruitzichten voor 2010 naar boven bijstelt. Werd eerst gestreefd naar een Ebitda van circa 76 miljoen euro, de lat is nu gelegd op een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en amortisatie binnen een bandbreedte van 82 tot 85 miljoen euro.