VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Financiële waakhond AFM legt Fortis opnieuw boete op

Fortis, nu bekend onder de naam Ageas, heeft beleggers cruciale koersgevoelige informatie onthouden over de risico's die het concern liep ten aanzien van Amerikaanse rommelhypotheken. Beurswaakhond AFM legt het concern een boete op. Een steun in de rug voor gedupeerde Fortis-beleggers die genoegdoening willen.

Fortis krijgt in totaal een boete van 288.000 euro omdat het op 21 september 2007 niet tijdig gerapporteerd heeft over de risico's die het bedrijf liep met zijn beleggingen in Amerikaanse hypotheekobligaties, de inmiddels beruchte subprime-hypotheken.

Volgens Fortis zou de schade van die beleggingen maximaal 20 miljoen euro bedragen, maar binnen het concern werd rekening gehouden met veel hogere bedragen.

Fortis heeft beleggers bewust misleid om een aandelenemissie van in totaal 13,4 miljard euro te laten slagen. Met die miljarden wilde Fortis de overname van ABN Amro deels betalen.

In november 2008 moest Fortis bekend maken al 120 miljoen euro te hebben verloren op de beleggingen in Amerikaanse rommelhypotheken, zes keer zoveel als eerder voor mogelijk werd gehouden door beleggers die afgingen op informatie van Fortis.

Volgens de AFM heeft Fortis bewust informatie achter gehouden over de werkelijke verliezen.

In lijn met onderzoeksrapport
Eerder al stelde een groep experts in opdracht van de Ondernemingskamer vast dat Fortis in de periode tussen de zomer van 2007 en oktober 2008 diverse malen de fout in is gegaan wat betreft het niet verstrekken van koersgevoelige informatie.

Het oordeel van de AFM is een steun in de rug voor de VEB die namens 30.000 gedupeerde Fortis-beleggers actie voert. De VEB heeft vorige week aan de Ondernemingskamer bij het gerechtshof in Amsterdam gevraagd wanbeleid vast te stellen bij Fortis.

Ook wil de VEB de voormalige bestuurders van Fortis aanklagen wegens misleiding van beleggers.
Het is de tweede boete die de AFM uitdeelt aan Fortis binnen een half jaar. Eerder voor het niet tijdig publiceren van koersgevoelige informatie.

Die boete had betrekking op uitlatingen van het concern op 5 juni 2008, waar ten onrechte gesteld werd dat de solvabiliteit ,,op plan" en ,,sterk" was. De een onderzoek naar misleiding in te stellen.