VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bewaarloon blijft erin hakken bij beleggers

Een op de acht beleggers is meer dan de helft van de beleggingskosten kwijt aan bewaarloon. Gemiddeld betalen beleggers 500 euro per jaar teveel aan beleggingskosten.

Dat blijkt uit een onderzoek naar het handelsgedrag onder ruim 6000 beleggers.

Het onderzoek is uitgevoerd door , een onafhankelijke partij die beleggers de mogelijkheid biedt om online de voordeligste broker te vinden. BrokerTarieven heeft ook een samenwerkingsverband met deze website.

De tarieven voor beleggen via internet dalen al enige jaren, zo blijkt onder andere uit . Reden voor deze daling is de hevige concurrentie tussen brokers. Naar nu blijkt profiteren beleggers nog te weinig van die gedaalde prijzen.

Per jaar betaalt de gemiddelde particuliere belegger 1478 euro aan beleggingskosten, zoals transactiekosten en bewaarloon. Beleggers zouden gemiddeld 498 euro kunnen besparen als zij zouden handelen bij de voor hen goedkoopste broker.

Beleggingskosten onder ruim zesduizend beleggers
 


Bewaarloon blijkt forse kostenpost
Opvallend is de grote rol die het fenomeen bewaarloon speelt in de kosten voor beleggers. Bewaarloon zijn de kosten die door een broker voor het bewaren van effecten in rekening worden gebracht. Het bestaat veelal uit een percentage van het totale belegd vermogen.

Het fysiek bewaren van aandelen is al lang verleden tijd. Desondanks brengen de meeste brokers nog steeds deze verouderde post in rekening. Alleen Lynx, Todays' Brokers en Saxo Bank doen dat niet.

Vooral bij een kleine portefeuille en weinig jaarlijkse transacties, drukt dit bewaarloon flink op het rendement van de portefeuille. Uit het onderzoek blijkt dat bij 12 procent van de beleggers het bewaarloon meer dan 50 procent van de kosten bedraagt.

Juist voor deze groep beleggers loont het om te kiezen voor een broker die deze kosten niet in rekening brengt. Of te protesteren bij hun bank tegen deze ouderwetse praktijk.