VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Exact kiest voor organische groei

Vijf jaar Raj Patel heeft softwareconcern Exact niet de gehoopte groei opgeleverd. Patels opvolger Martijn Janmaat verlegt de focus van klantenwerving naar klantbehoud.

Een tussenpaus willen ze de nieuwe topman Martijn Janmaat niet noemen bij Exact. Toch gaat Janmaat in eerste instantie maar voor een jaar aan de slag als belangrijkste beleidsbepaler bij het Delftse softwarebedrijf.

Ondanks die (voorlopig) beperkte regeerperiode ontbreekt het de 56-jarige jurist niet aan ambitie. Ook Janmaat mikt op organische groei, al een aantal jaren het zwakke punt bij Exact. Janmaat richt zich vooral op behoud van bestaande klanten waar bovendien meer omzet gegenereerd moet worden.

Het heeft geen zin als aan de voorkant inspanningen geleverd worden om nieuwe klanten te werven terwijl via de achterdeur bestaande klanten weglopen, zo betoogde Janmaat tijdens de aandeelhoudersvergadering ter ere van zijn benoeming.

Exact zal komende tijd gaan investeren in nieuwe software voor de onderkant van de markt(simpeler) en specifieke branche.

Dienstverlening in de ijskast
Opvallend is dat Janmaat zich weer voluit gaat richten op de verkoop van software. Inspanningen om in (online) dienstverlening een positie op te bouwen worden voorlopig bevroren. Dat is een duidelijke breuk met de lijn van Patel. Onder zijn leiding ontwikkelde Exact zich van softwareleverancier meer en meer tot dienstverlener.

Of hij met dat besluit de handen van financieel directeur Max Timmer op elkaar krijgt is twijfelachtig. Timmer liet in juni nog optekenen dat "online dienstverlening snel belangrijker wordt dan de verkoop van software."

Wat niet verandert bij Exact is de focus op kosten. Daar valt nog terrein te winnen voor Janmaat. Zo staat het -wegens bezuinigingen in de etalage gezet- nog steeds te koop. Exact kocht het toestel in 1998 voor (omgerekend) circa 1,5 miljoen euro.

Wissel in leiderschap 
*Exacts nieuwe ceo was afgelopen jaar al commissaris bij het softwarebedrijf.

*Janmaat was eerder werkzaam bij o.a. HCS, vereniging FME, NedGraphics en BleuCielo

*Bij dat laatste bedrijf was hij collega van de huidige president-commissaris van Exact, Rolf Deves.

*Eind 2010 hoopt Deves een nieuwe commissaris aan de aandeelhouders te kunnen presenteren, ter vervanging van Janmaat.

*Raj Patel verliet Exact dit voor jaar na veertien jaar waarvan vijf jaar als topman. Uit erkentelijkheid voor zijn inspanningen kreeg Patel zes maanden salaris mee.

*Van een conflict met grootaandeelhouders en Exact-oprichters Nieuwland en Hagens is volgens het bedrijf geen sprake.

*Patel zou meer tijd aan familie en vrienden willen besteden.

*Na verluid besteed hij momenteel zijn tijd aan mediteren in India.