VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Keuzedividend is weer in de mode

Steeds vaker krijgen beleggers de keuze om dividend in aandelen uitgekeerd te krijgen. Beursfondsen hengelen zo naar vertrouwen van beleggers en versterken en passant de vermogenspositie.

Steeds meer Nederlandse bedrijven opteren voor een keuzedividend. Zo hebben aandeelhouders Philips dit jaar voor het eerst de keuze tussen cash of aandelen. Ook apothekersketen Mediq voerde onlangs een keuzedividend in.

Volgens cijfers van het CBS wordt dit jaar bijna 1 euro op iedere 4 euro dividend uitgekeerd in aandelen. Dat is het hoogste percentage in vijf jaar tijd. Zo werd vorig jaar maar negen procent in aandelen uitgekeerd tegen 91 procent in cash.

Ondernemingen lijken weer de voordelen van keuzedividend te hebben ontdekt. Het scheelt in de eigen kas als beleggers voor een vergoeding in effecten kiezen. Het bedrijf hoeft geen geld uit te geven aan aandeelhouders die kiezen voor een uitkering in aandelen, nu ongeveer een op vier. Dat versterkt de balans.

Bovendien geeft de keuze een bedrijf meer tijd tussen de en de betaaldatum van het dividend. Traditioneel wacht Philips een week om het dividend uit te betalen. Maar nu beleggers de keuze hebben tussen cash en aandelen is die periode opgetrokken naar vier weken. De extra rente op het dividendbedrag van 650 miljoen euro levert ruim 250.000 euro op. Mooi meegenomen.

 Dividend veert op, aandeel keuzedividend neemt toe
 

Ook kan keuzedividend een moreel steuntje in de rug betekenen. Het geeft bedrijven een nieuw mandaat. Een belegger die zijn dividend in aandelen aanhoudt geeft aan het wel te zien zitten in een onderneming. Hij geeft steun aan de toekomstplannen van het bedrijf en haar management. Stockdividend wordt zo ook een soort loyaliteitstest.

Wat moeten beleggers nu kiezen?
De optie tussen cash en aandelen is in de eerste plaats een persoonlijke keuze.

Sommige beleggers willen de zekerheid van geld in het handje en kiezen dus voor cash. Die veiligheid heeft het in tijden van crisis goed gedaan. Wie jarenlang stockdividend heeft ontvangen van een financial als Aegon zag zijn dividend in de crisis deels verdampen.

Wie voor aandelen kiest ziet zijn belang in het bedrijf toenemen tegenover de aandeelhouders die voor contanten kozen.

Fiscaal is er sinds een aantal jaren geen enkele prikkel meer om voor cash of aandelen te kiezen. Bedrijven helpen wel graag een handje. Zo wil Philips beleggers stimuleren voor de aandelen te kiezen door het stockdividend circa 3 procent meer waard te maken dan het contante dividend van euro 0,70 per aandeel. 

 Dividend wisselend ontvangen
Er zijn beleggers die dividend een blijk van onmacht vinden. Bedrijven die hun winst niet rendabel genoeg kunnen laten zweten keren het maar uit aan beleggers.

Maar het merendeel van de aandeelhouders ziet toch graag een jaarlijkse uitkering. Het jaarlijkse handje contant biedt zekerheid.

Dividendrendement
Aandelen met een hoog dividendrendement doen het relatief goed in dalende markten, hebben gemiddeld een lager risico en kunnen daardoor op de lange termijn beter renderen.

Wel is het zaak in de gaten te houden of de onderneming niet meer uitkeert dan er binnenkomt, waardoor zij zichzelf ‘uitholt'. Toenemende schulden en een afnemende solvabiliteit kunnen hierop wijzen.

De AEX kent momenteel een dividendrendement van 3,2 procent. Dat is redelijk in lijn met het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. Toch is het dividend van de aandelen in de AEX over het jaar 2009 maar liefst 33 procent lager dan wat het was in 2008.

Dit komt onder meer omdat Aegon en ING volledig stopten met dividend. Substantiële verhogingen waren er eigenlijk alleen bij Ahold en KPN, bij de meeste andere aandelen in de AEX waren er verlagingen, soms aanzienlijk.