VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bewijsdrang nieuwe CEO slecht voor beurskoers

Bestuursvoorzitters hebben de neiging in hun eerste jaar van aanstelling een daad te stellen door grote overnames te plegen. Dat kunnen ze maar beter beperkt houden.

Het is goed voorstelbaar. Je wordt als ceo binnengehaald in een bedrijf en wilt meteen maar even laten zien wat je in de mars hebt.

Want een eerste indruk valt maar een keer te maken. Wat is dan logischer dan eens goed uit te pakken met een overname?

Uit van de Londense Cass Business School blijkt een dergelijke staaltje mannetjesputterij niet eens zo slecht uit te pakken.

Na bestudering van 12 jaar ceo-wisselingen bij grote Europese beursfondsen concluderen de onderzoekers dat een snelle acquisitie van nieuwe topmannen op termijn een goede strategische zet blijken.

Tenminste, als het bij één overname blijft. Bestuursvoorzitters die een eerste aankoop als voorgerecht beschouwen en doorgaan met overnemen komen na enkele jaren meestal bedrogen uit.

De tweede grote deal kent vaak te weinig samenhang met de eerste stap, waardoor alsnog sprake zal zijn van een underperformance van de eigen beurskoers, zo blijkt.

Begrijpelijk
Dat nieuwe topmannen snel op expansiepad gaan is begrijpelijk. In het begin heeft de nieuwe leider vaak de grootste vrijheid om strategische wijzigingen door te voeren.

CEO's die net zijn aangesteld voelen waarschijnlijk ook druk van medebestuurders, commissarissen, klanten, analisten, aandeelhouders en zelfs concurrenten om zich actief op overnamepad te begeven.

Overigens weet een meerderheid van de ceo's in het onderzoek zich te beheersen bij hun start. Zij plegen geen overnames in het eerste jaar.

Extern beter dan intern
Met name bestuursvoorzitters die van buitenaf worden aangetrokken blijken eerder geneigd een snelle deal te sluiten. Datzelfde geldt voor topmannen die zijn aangesteld om de het bedrijf strategisch eens flink op te schudden.

Ook bij Nederlandse beursfondsen zijn er dit jaar weer genoeg wisselingen aan de top. Het gaat dan om negen voornamelijk middelgrote en kleine beursfondsen. Alleen bij Beter Bed (Ton Anbeek) en voedingsconcern Wessanen (Piet Hein Merckens) komen de nieuwe ceo's van buiten.

Het zijn niet de prototypes van de aankopende topman. Bij Wessanen ontbreekt daar simpelweg het geld voor, terwijl de slaapkamerverkopers bij Beter Bed zich vooral toeleggen op de opening van extra .

Nieuwe topmannen in 2010 
Frank Dorjee  
Gerrit Witzel Heijmans
USG
Eelco Hoekstra
Wessanen
Ton Anbeek
Qurius
Henk ten Hove Wavin
Exact

Grote wissels
De grote wissels moeten nog komen. Bij Philips volgt Frans van Houten in april volgend jaar Gerard Kleisterlee op. Van Houten was tot 2008 topman van chipfabrikant NXP, voormalig onderdeel van Philips. Dus ook hier geen echte buitenstaander.

Bij KPN moet dit najaar een opvolger voor Ad Scheepbouwer bekend worden gemaakt. Oorspronkelijk zouden de nieuwe topman gekozen worden uit vier kroonprinsen binnen het bedrijf. Maar twee van hen zijn inmiddels vertrokken, zodat de strijd lijkt te gaan tussen bestuurders Eelco Blok en Baptiest Coopmans.

Of komt er toch iemand van buiten? Dan is het misschien maar een geluk dat de veiling van belangrijke frequenties in Duitsland al achter de rug is. Het telecombedrijf heeft  zijn lesje overmoed wel gehad.

Nieuwe Shell-topman trok meteen de knip 
Energieconcern Shell kreeg vorig jaar een nieuwe topman in de persoon van Peter Voser. De Zwitser bleek een voorbeeld van een actieve aankoper.

Voser deed eind mei, net binnen zijn eerste jaar, een grote acquisitie in de Verenigde Staten. Voor een bedrag van 4,7 miljard dollar werden onderdelen van East Resources , een aardgas exploitatiebedrijf, gekocht.

Shell is verder in de race voor de energieplannen van het Australische Arrow Energy.