VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips geeft Britse pensionado's miljoenen euro's kado

Philips presenteert de verkoop van het resterende belang in NXP aan haar Britse pensioenfonds als een win-win situatie. Eigenlijk verliest het technologiebedrijf en krijgt het Britse pensioenfonds miljoenen kado.

Elektronicaconcern Philips heeft een zeer creatieve manier gevonden om de pensioenproblemen van zijn Britse (oud-)werknemers te verlichten.

Vandaag maakte het bedrijf bekend zijn resterend belang in halfgeleiderproducent over te doen aan de Britse tak van het Philips pensioenfonds.

Philips was verplicht euro 350 miljoen in het Britse pensioenfonds bij te storten als onderdeel van een herstelplan. Het fonds gebruikt dit bedrag om het belang in NXP te kopen van het concern.

Win-win
Door de gekozen constructie zou het mes aan twee kanten moeten snijden, zo laat Philips weten.

Voor het concern zelf betekent de transactie een papieren extraatje van 140 miljoen. Dat werkt als volgt. Philips heeft het (ondergewaardeerde) belang in NXP voor 350 miljoen euro weten te slijten aan het Britse pensioenfonds.

 


Dat geld is afkomstig uit Philips' eigen kas, maar door het retourtje over het kanaal, met bijbehorende verkoop van NXP, levert het een eenmalige bate boeken van ruim 140 miljoen euro. Het belang van 17 procent in NXP stond bij Philips in de boeken voor een waarde van 207 miljoen euro.

Voor het Britse pensioenfonds is de transactie nog mooier. Namens de Britse gepensioneerden betaalde het pensioenfonds 350 miljoen euro voor een belang in een chipbedrijf dat eigenlijk minstens 394 miljoen euro waard is.

Vorige maand brachten een aantal andere aandeelhouders van NXP (KKR en een groep andere private equity partijen) een gedeelte van hun bedrijf naar de beurs te brengen in de Verenigde Staten.

Op de Nasdaq kost een aandeel NXP 11,89 dollar. Dat maakt dat het hele bedrijf 2,963 miljard dollar waard is en de marktwaarde van het ‘Philips-belang' in NXP 503,7 miljoen dollar (17 procent van 2,963 miljard dollar). Dit komt met de huidige wisselkoersen overeen met een bedrag van 394 miljoen euro.

Een verborgen extraatje van 44 miljoen euro. Overigens wordt normaal gesproken geen korting, maar een premie bedongen als grote aandelenpakketten van hand tot hand gaan (‘control premium').

Het is duidelijk dat Philips, lees de aandeelhouders van het bedrijf, geen garen spint bij de deal. Hoewel er geen geld uit het bedrijf stroomt, de cashpositie blijft intact, wordt eenvoudigweg een belang tegen een spotprijsje van de hand gedaan. Wie het boekhoudkundige gegoochel aanschouwt, moet concluderen dat de transactie feitelijk overeenkomt met een bijstorting in de pensioenpot van 435,2 miljoen euro.

Timing is alles
Philips verkocht eind 2006 het 80 procents belang in NXP voor 6,4 miljard euro aan een roedel private equity partijen onder leiding van KKR. Een goede zet van Gerard Kleisterlee, want nu is het met schulden overladen gehele bedrijf 2,5 miljard euro waard. De verkoop op het hoogtepunt van de markt verzacht de pijn voor aandeelhouders enigszins.
En bovendien profiteert Philips binnenkort alsnog van een stuk NXP-erfenis. De oud-topman van het chipbedrijf wordt de nieuwe ceo van Philips. Frans van Houten, aangenaam.

LEES OOK: