VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De tien aandelen die iedereen had moeten kopen na de val van Lehman

Aandelen koop je bij voorkeur als het bloed door de straten stroomt. Welke Nederlandse aandelen hadden beleggers moeten aanschaffen na de val van Lehman Brothers, exact twee jaar geleden?

Iedere catastrofe heeft zijn ijkpunt. Voor de kredietcrisis gaat die twijfelachtige eer zonder meer naar het moment waarop zakenbank Lehman Brothers omviel, precies twee jaar geleden.

De vloedgolf aan paniek die het faillissement van deze ooit vermaarde zakenbank veroorzaakte deed beleggers besluiten hun aandelen massaal op de markt te gooien.

Alhoewel het omvallen van Lehman niet het - was het achteraf (altijd weer achteraf) een formidabel moment geweest om aandelen te kopen. Tenminste, als daarbij de juiste aandelen gekozen zouden zijn.

Welke Nederlandse aandelen presteerden sinds die maandag twee jaar geleden het beste? Een overzicht uit fondsen binnen de AEX, Midcap en Smallcap:

Het podium

1.Beter Bed:
+79 procent

De verkoper van slaapkamers uit het Brabantse Uden heeft zijn reputatie in de afgelopen crisis eer aan gedaan: het bedrijf weet snel te herstellen van de klappen die het krijgt. In 2007 -de crisis was al bezig uit te breken- beleefde Beter Bed een topjaar. In 2008 ging de winst met ‘slechts' 19 procent omlaag.

Na een beter 2009 ziet het ernaar uit dat de detaillist dit jaar richting recordwinst gaat. Dat is voornamelijk te danken aan de beproefde strategie van het bedrijf. Kort gezegd is Beter Bed voortdurend bezig de kosten per winkel te verlagen.

Het maakt het aandeel populair onder beleggers en zorgt voor een koerssprong in twee jaar van bijna 80 procent. En dan is in dit overzicht niet eens meegenomen dat het fonds uit de Small Cap een royaal deel van zijn winst als dividend terug geeft aan aandeelhouders.

2. BinckBank: +64,9 procent

Ook tijden van crises kennen winnaars. Behalve producenten van tabakswaren en drank hebben ook brokers baat bij beurspaniek. Hoe meer handel des te hoger de provisie-inkomsten. Het aantal orders dat internetbroker BinckBank in de maanden na de crisis verwerkte steeg naar recordhoogte.

Dit gegeven in combinatie met een onverwachte aanwas van nieuwe klanten deed het aandeel BinckBank flink stijgen.

Derde factor van belang: het beursfonds kocht zelf met de regelmaat van de klok eigen aandelen in, waardoor de toekomstige winsten over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.