VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Optiebeloning slecht voor beurskoers

Ken het personeel of management geen aandelenopties toe. Wie dat wel doet komt bedrogen uit. Opties zijn handig om toptalent binnen te halen. Daarna valt er weinig extra's meer van te verwachten.

Alleen rondom de uitoefenperiode zullen werknemers en managers wat harder gaan lopen. Optieplannen hebben zelfs een negatief effect op de beurskoers.

Opties zijn afgeleide producten en blijken dus in de praktijk daadwerkelijk afleidend te werken, zo blijkt uit een onderzoek naar de effecten van beloningspakketten voor bestuurders en medewerkers gehouden door de Radboud Universiteit Nijmegen over de periode 1992-2009.

De bekende boekhoudschandalen zijn volgens de onderzoekers goede voorbeelden van de averechtse werking die van optieplannen uitgaan.

Aandelen werken wel
Aandelenplannen of winstdelingsregelingen hebben juist een positieve invloed op de resultaten en daarmee uiteindelijk op de beurskoers. Aandelenplannen werken vooral positief indien een groot gedeelte van het personeel mee kan doen en niet alleen het management.

In tegenstelling tot opties, gaan werknemers zich door aandelenbezit meer betrokken voelen bij de onderneming en willen zij zich ook meer met het bedrijf identificeren. In tegenstelling tot opties bieden aandelen daardoor een meer consistente motivatie, wat uiteindelijk dus beter is voor iedereen.

De onderzoekers hebben gekeken naar de effecten op onder meer het rendement op het eigen vermogen, de winst per aandeel en het dividendrendement.

Optieregelingen hebben in vergelijking tot bedrijven die een dergelijke prikkel niet hebben uiteindelijk een negatief effect op de winst per aandeel en het rendement op het totale vermogen van respectievelijk 0,8 procent en 1,9 procent. Optieplannen blijken vooral duur, wat de eventueel geleverde extra inspanning teniet doet.

In de praktijk zijn bedrijven zich bewust geworden van de averechtse werking die van optieplannen uitgaat. Het gebruik van optieplannen daalt sterk en deze worden ook vaker vervangen door aandelenprogramma's.