VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verse commissarissen AMT moeten voor deals zorgen

Biotechnologiebedrijf AMT heeft vooralsnog geen inkomsten. Het verbrandt alleen maar geld. Een trio nieuwe commissarissen is aangetrokken om daar snel verandering in te brengen. Tot die tijd is een nieuwe aandelenuitgifte een reële mogelijkheid.

Dat bleek tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van het Amsterdamse biotechbedrijf.

Een eventuele goedkeuring van stermedicijn Glybera, verwacht medio 2011, moet gaan zorgen voor de broodnodige kasstroom. Maar zelfs als deze goedkeuring van de autoriteiten er dan zal zijn, is de kaspositie niet voldoende om tot die tijd de rekeningen te kunnen betalen.

Cash verdwijnt
AMT had op 30 juni nog ongeveer 13 miljoen euro in kas en verbrand zo’n 10 miljoen euro per half jaar aan voornamelijk onderzoek. Dit betekent dat met het huidige uitgavenpatroon de kas begin 2011 leeg zal zijn is.

Hoewel topman Jörn Aldag aangaf dat de pijplijn sinds zijn komst in oktober 2009 succesvol was verkleind waardoor uitgaven voor research voorlopig relatief meevallen, is het waarschijnlijk dat eventuele goedkeuring pas plaatsvindt nadat het kasgeld op is.

Emissie waarschijnlijk
“Om dit gat te dichten, moeten we op een of andere manier overbruggingskapitaal aantrekken”, zo erkende topman Jörn Aldag.

Daarvoor heeft hij twee opties. Ten eerste kan AMT nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen. De topman houdt serieus rekening met dit scenario. AMT vroeg aandeelhouders tijdens de bava in te stemmen met een verhoging van het maatschappelijk aandelenkapitaal waardoor AMT voor zichzelf ruimte creëerde om nieuwe aandelen bij te drukken.

Anderzijds kan AMT door middel van contractuele overeenkomsten, royalties, betreffende stofwisselingsmedicijn Glybera en andere medicijnen die nog in de pijplijn zitten geld ophalen bij grote farmaceuten als Pfizer of Sanofi Aventis.

Door een deel van de mogelijke toekomstige winst en productie contractueel af te staan aan dergelijke partijen kan AMT zijn kaspositie versterken en toekomstige inkomsten veiligstellen.

Beide opties kunnen weliswaar bijdragen aan de levensvatbaarheid van AMT op korte termijn, maar zijn niet per se voordelig voor beleggers. In het eerste scenario verwatert hun aandeel in eventuele toekomstige winsten, terwijl in het tweede alternatief toekomstige winsten worden opgeofferd.

Liever deals
Aldag gaf wel aan dat zijn prioriteit ligt bij het realiseren van overeenkomsten met andere partijen. En daarbij moeten drie nieuwe commissarissen assisteren. Twee van de drie hebben een lange historie bij een grote farmaceut. Joseph Feczko werkte jarenlang voor Pfizer en Francois Meyer heeft een verleden bij Aventis.

Strategisch gezien kan de benoeming van de nieuwe commissarissen worden beschouwd als een poging om de banden met grote farmaceuten aan te halen en zodoende met royalties kapitaal aan te trekken. Aldag vermeldde echter ook dat het sluiten van dergelijke deals zeer tijdrovend kan zijn en dat bij een te lang traject tussentijds toch een beroep zal worden gedaan op aandeelhouders. Hij schatte de kans hierop fifty fifty.

Wachten op Glybera
AMT is actief om medicijnen op de markt te brengen die met name gericht zijn op de bestrijding van zeldzame ziektes. Glybera is een medicijn tegen LPL-deficiëntie dat fatale vetophopingen in het bloed moet doen voorkomen.

De aanvraag voor goedkeuring door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is in volle gang en Aldag blijft positief over de kans dat het product op de markt mag komen. En wat de potentie uiteindelijk zal zijn blijft ook nog ongewis.

In mei van dit jaar moest AMT de potentie van Glybera al neerwaarts bijstellen. Het aantal patiënten wereldwijd voor dit medicijn bleek fors lager dan eerder beweerd. De Europese markt blijkt geen 600 miljoen euro groot maar minder dan de helft.

Bestaansrecht
De waarde van de overige medicijnen in de pijplijn hangt sterk af van de goedkeuring, omdat deze net als Glybera allen op gentherapie gebaseerd zijn. Als het stermedicijn goedgekeurd wordt, zal de pijplijn haar weg makkelijker langs het EMA naar de markt vinden wat AMT een belangrijk zetje in de rug zal geven.

En hoe groot is die kans nu eigenlijk dat Glybera daadwerkelijk op de markt zal komen? Aldag weigerde op deze cruciale vraag een antwoord te geven.

AMT’s bestaansrecht hang af van een succesvolle lancering van Glybera. Blijft goedkeuring uit, dan zal de appetijt bij grote farmaceuten om licenties te nemen voor andere medicijnen in de pijplijn niet groot zijn. Ook aandeelhouders zullen dan minder toeschietelijk zijn om geld bij te storten.

Lees ook:

7 juni 2010

18 mei 2010

15 april 2009